, 2023/4/21

Az inbound marketing a vállalatok számára egy olyan mód, amellyel a bizalomépítés és a hosszú távú kapcsolatok kialakítása érdekében kapcsolatot teremthetnek az ügyfelekkel, és befolyásolhatják őket. Segít a marketingeseknek olyan ügyfélélményt teremteni, amely vonzza az érdeklődőket és növeli az ismertséget úgy, hogy az emberek nem érzik úgy, hogy "eladják" őket.

Mi az inbound marketing

Az inbound marketing egyik központi eleme a tartalom. Talán hallotta már a "tartalom a király" kifejezést, de az inbound esetében ez valóban így van.

Ez azt jelenti, hogy a minőség felülmúlja a mennyiséget, és a marketingeseknek ezt kell előtérbe helyezniük inbound marketing stratégiájukban. Az inbound marketing azonban sokkal többről szól, mint egyszerűen csak nagyszerű tartalmak készítéséről.

Azok az iparágak, amelyek erősen szabályozottak, költségesek, vagy információra és útmutatásra van szükségük, hogy segítsék az embereket egy folyamaton keresztül, profitálhatnak a bejövő marketingből. Ezek az iparágak közé tartozik az egészségügy, a pénzügyi szolgáltatások, a gyártás, a munkaerő-toborzás és az oktatás.

A bejövő marketing definíciója

A bejövő marketing olyan stratégiai megközelítés, amely a közönség igényeihez igazított értékes tartalmak és élmények létrehozására összpontosít, hogy hosszú távú kapcsolatokat építsen ki. Az inbound marketing kulcsa, hogy megoldásokat kínál az ügyfelek igényeire. Ezáltal tartós kapcsolatokat építhet és márkaügyvédeket ápolhat.

Inbound marketing vs. outbound marketing

A marketingesek minden iparágban valószínűleg outbound és inbound marketing stratégiákat használnak a leadek bevonására és konvertálására. De mik a különbségek közöttük?

Mikor érdemes az inbound marketinget használni?

Az inbound marketing előnye, hogy olyan embereket vonz, akik aktívan keresik az Ön által nyújtott szolgáltatást vagy terméket.

Ha például egy felhasználó beírja, hogy "könnyű érintőképernyős laptop", és Ön ezt a terméket árulja, akkor a bejövő marketing segít abban, hogy látható legyen az adott személy számára.

Van néhány ok, amiért a beáramló marketingstratégiát választhatja:

Ismeri a célközönségét - Ha tudja, hogy kiket kell megcéloznia, az inbound marketing nagyszerű módja lehet annak, hogy bevonzza őket. A SEO remek példa erre, ha releváns kulcsszavakat kutatsz, akkor ezeket használhatod a webhelyeden és a blogjaidon, hogy a megfelelő embereket vonzd. Ez akkor működik, ha egy olyan hiánypótló iparágban vagy területen dolgozik, mint például a gyártás vagy a bányászat. Olvassa el a SEO kulcsszavak kutatása eszköztárunkat, hogy megtudja, hogyan kell ezt megtenni.

El akarod vonzani a közönséget - Ha beszélgetést szeretnél folytatni vagy elkötelezettséget akarsz elérni, a befelé irányuló marketing technikák nagyon hatékonyak. A közvélemény-kutatások vagy felmérések nagyszerűek lehetnek ebben a forgatókönyvben, és nem csak az elköteleződést segítik elő, hanem további betekintést nyújtanak a közönségébe. Ez hasznos lehet bárkinek, mondjuk az egészségügyben, aki többet szeretne megtudni egy termékkel kapcsolatos véleményekről vagy a márka megítéléséről.

Minőségi leadeket szeretne - Az inbound esetében a minőség fontosabb, mint a mennyiség, ha leadekről van szó. Ez azért van, mert célzott kampányt használsz ismert személyiségek számára. Ha például az oktatási ágazatban dolgozik, és olyan embereket szeretne megcélozni, akik olyan bizonyítványt szeretnének szerezni, amellyel karriert kezdhetnek a digitális marketing területén, hozzon létre egy e-könyvet a "Kickstarting your Digital Marketing Career" témában, amely információt nyújt, de adatokat is rögzít a retargetinghez.

Mérnie kell a ROI-t - Az inbound marketinggel folyamatosan nyomon követheti és mérheti a teljesítményt, és szükség esetén módosíthatja a tartalmat. Mivel a ROI egyre fontosabbá válik a felsővezetők számára, mérnie kell a kampányokat a költségvetés és az erőforrások elosztásához.

Hosszú értékesítési ciklusa van - Sok B2B vállalkozás számára a hosszú értékesítési ciklus a norma. Az érdeklődőknek ebben az esetben információra és útmutatásra van szükségük, és a videók hasznosak lehetnek. Fontolja meg egy videósorozat elkészítését egy adott területen jártas szakértővel vagy munkatárssal. A hatékonyság meghatározásához mérheti az elkötelezettséget.

A költségvetés alacsony vagy korlátozott - Egy inbound marketingkampány költséghatékony lehet. A blogok is nagyszerű módja a közönség bevonzásának, ha ismeri az igényeiket, és megoldást kínál. Ne feledje, hogy kulcsszavakat is tartalmazzon, hogy a közönségét egyáltalán odaérje! Tekintse meg ezeket az eszközöket és sablonokat a sikeres blogok létrehozásához.

Mikor érdemes outbound marketinget alkalmazni?

A kimenő marketingben az a nagyszerű, hogy garantálja, hogy a márkája megjelenik, és nagyszerű módja a közönség bevonzásának. Sok csatorna ráadásul kipróbált és bevált, és a közönség megbízik bennük.

Van néhány ok, amiért érdemes a kimenő marketinget használni:

A márka ismertségét kell növelnie - Ahogy már említettük, a kimenő marketing segít a márka ismertségének növelésében, legyen szó akár egy célközönségnek szánt fizetett Facebook-hirdetésről vagy egy TV-hirdetésről. Garantálja, hogy a márkádat szemmel tartják, és segíthet a közönséged növelésében.

Új terméket vagy szolgáltatást vezet be - Ha új terméket vagy szolgáltatást vezet be, küldhet előzetes e-maileket a levelezőlistájának személyre szabott tárgysorral vagy ajánlattal.

Gyors eredményekre van szüksége - Ha a kampánynak gyorsan kell eredményt hoznia, a meghatározott célközönségre irányuló fizetett keresőhirdetések rendkívül sikeresek lehetnek. Győződjön meg róla, hogy a céloldal kapcsolódik a hirdetésében szereplő tartalomhoz, és vonzó szöveggel rendelkezik, így segíthet a konverziók elérésében.

Új céggel szeretne kapcsolatot teremteni - Néha a régi módszerek is beválnak - a hideghívás remek módja annak, hogy felvegye a kapcsolatot egy megcélzott érdeklődővel vagy céggel. Időbe telhet, de egy beszélgetés értékes lehet a kapcsolatépítés és a probléma megoldása vagy megoldás nyújtása érdekében történő elérés szempontjából.

A célközönsége idősebb - Míg a TikTok sok fiatal számára a legkedveltebb platform lehet, az idősebb generáció a rádióhoz, a televízióhoz és az újságokhoz fordul hírekért és szórakozásért. A Nielsen szerint az 50 éves és idősebb emberek naponta közel hat órát (50-64 évesek) és több mint hét órát (65 év felettiek) töltenek tévénézéssel.

A megfelelő emberek számára akar látható lenni - Minden márkának reklámoznia kell magát, hogy kitűnjön a versenytársak közül, és az első helyen maradjon. A szakkiállítások és rendezvények lehetőséget kínálnak arra, hogy egy márka standdal rendelkezzen, vagy részt vegyen egy olyan előadáson, amely segít a megfelelő emberekkel való kapcsolatteremtésben. Például egy élelmiszer- és italkiállítás egy alkoholos márkának lehetőséget kínál arra, hogy kóstolókat kínáljon, és növelje a márka ismertségét.

A beáramló marketing alapjai

Ügyfelek vagy vásárlók - Az kapcsolataid minden inbound marketingstratégia alapvető részét képezik. Ezek közé tartoznak az e-mail vagy hírlevéllistádon szereplők, valamint a partnerek vagy ügyfelek. Tartsd naprakészen a kapcsolatid listáját, és a lehető legtöbb adatot tartalmazza, hogy lehetővé tegye a szegmentálást és a személyre szabást.

Vevői személyiségek - A marketingtevékenységek irányításához rendelkeznie kell adatokon és meglátásokon alapuló vevői személyiségekkel, amelyek megmondják, hogy ki a célközönsége, mit szeret, és hogyan célozza meg őket. Ha segítségre van szüksége ezek kialakításában, használja a vevői személyiségek sablonunkat.

Vevői út - Ez a vásárló útját követi a tudatossági szakasztól a megfontolási szakaszon át a megfontolási szakaszig, végül pedig a döntéshozatali szakaszig. A vásárlói út minden szakaszát és érintkezési pontját ismernie kell, hogy segítsen a megfelelő üzenet és tartalom kialakításában.

Tartalomkészítés - Most, hogy ismeri a célközönségét és a vásárlói utat, dönthet a létrehozandó tartalom típusáról. Például a tudatossági szakaszban egy blog vagy egy informatív videó megragadja a figyelmet, míg valaki a döntési marketing szakaszban több információt, például egy fehér könyvet szeretne. Nézze meg a "Hogyan hozzon létre nagyszerű tartalmat, amely garantáltan leköti a közönségét" című webináriumunkat, ahol tippeket és útmutatást kaphat.

Üzleti célok - Alapvető fontosságú, hogy megértse és feljegyezze céljait, mielőtt bármilyen kampányt elindít. Így teljesítheti üzleti célkitűzéseit, és lesz egy kiindulási alap, amelyből kiindulva mérheti a teljesítményt.

Inbound marketing stratégia

Most, hogy megértette az alapokat és az inbound marketing megközelítés alkalmazásának okait, nézzük meg, hogyan hozzon létre egy inbound módszertant, hogy tartós kapcsolatokat építsen ki ügyfeleivel vagy ügyfeleivel.

A befelé irányuló módszertan háromféleképpen alkalmazható:

A oldal vonzása.

Beszélgetés

Örvendeztetés

Mindegyik mód más-más tartalmat használ a bevonzás és a konverzió érdekében.

Inbound marketing tölcsér

Az inbound marketing tölcsér definíciója néhány kulcsfogalmat használ: ToFu, MoFu és BoFu. Ezek lefordítva a tölcsér teteje, a tölcsér közepe és a tölcsér alja kifejezéseket jelentik, hogy az ügyfél útját a különböző szakaszokban és a velük való kapcsolatát jellemezzék.

A HubSpot létrehozott egy lendkerékmodellt, amely megmutatja, hogy milyen lendületet kaphatsz, ha kiemelten kezeled és kivételes ügyfélélményt nyújtasz. Lendkerekét olyan stratégiák alkalmazásával pörgetheti és építheti lendületét, amelyek ügyfeleket szereznek és megtartanak - a lendkerékre ható erők.

Bármi, ami lelassítja a lendkerekét, súrlódás. Gyakran a legnagyobb súrlódási forrásokat a csapatok közötti átadások jelentik, ezért az összehangolás és a kommunikáció kulcsfontosságú a lendkerék pörgésének fenntartásához.

Lendkerékmodell

Miért válaszd a DMI-t?

A közösségi média és az e-mail használata a bejövő marketinghez

Két hatékony csatorna, amelyet inbound stratégiájához használhat, a közösségi média és az e-mail. Nézzük meg, hogyan segíthet ez a két csatorna abban, hogy személyre szabott és célzott tartalmakkal ösztönözze az elköteleződést és a konverziókat.

Hogyan használd a közösségi médiát a beáramló marketinghez?

A közösségi média illeszkedik a beáramló módszertanhoz, és olyan csatornát biztosít, amelyen keresztül népszerűsítheti a tartalmat az érdeklődők számára, és többet tudhat meg arról, hogy hogyan kapcsolódjon hozzájuk. A közösségi média segítségével:

Támogathatod tartalmaid.- Időbe telhet, amíg az organikus tartalmak megtekintéseket és visszahivatkozásokat kapnak. Tartalmának a közösségi médiában történő promóciója lehetővé teszi, hogy célzott kampányokat hozzon létre, amelyek egy olyan niche közönséghez szólnak, akik nagyobb valószínűséggel konvertálnak.

Közösséget építhet - Az olyan csatornák, mint a Twitter és a TikTok nagyszerű lehetőséget kínálnak arra, hogy valós idejű posztok és figyelemfelkeltő videók révén közösséget építsen a közösségi médiában. A termékéhez vagy szolgáltatásához kapcsolódó Facebook-csoportokba is bekapcsolódhat és létrehozhatja azokat, az Instagram pedig remek hely.

Használd az influencer marketinget - A The State of Influencer Marketing 2022: Benchmark Report szerint az influencer marketing iparág 2022-re több mint 16 milliárd dollárra fog nőni. Az olyan platformok, mint az Instagram és a TikTok tökéletes eszköz arra, hogy influencereket használjon a termékek és tartalmak népszerűsítésére olyan módon, hogy az vonzó és gyönyörködtető legyen.

Kínálj közösségi ügyfélszolgálatot - A közösségi médiát sok ügyfél használja érdeklődésre vagy panaszra. Használhatja arra, hogy megoldásokat kínáljon az ügyfeleknek és kapcsolatokat építsen. Íme néhány tipp, hogy kiváló közösségi ügyfélszolgálatot nyújtson csatornáin.

Kövesd nyomon a teljesítményt és optimalizáljon - A fizetett kampányok és az analitika segítségével gyorsan megtudhatja, hogy mely hirdetések működnek, és módosíthatja azokat, amelyek nem teljesítenek. Ez magában foglalhatja a képek, a tartalom formátumának vagy a használt üzenetváltásnak a megváltoztatását.

Hogyan használjuk az e-mailt a bejövő marketinghez

A bejövő e-mail marketing arra összpontosít, hogy az e-mailek segítségével olyan embereket szólítson meg, akik már érdeklődést mutattak a márka vagy a termék/szolgáltatás iránt. Ez történhet feliratkozással, letöltéssel vagy egy ajánlat, például egy ingyenes próbaverzió elfogadásával.

A Statista szerint az e-mail felhasználók száma 2025-re közel 4,6 milliárdra fog emelkedni, a marketingesek pedig az e-mail marketing növekedéséről számolnak be. Az e-mail megtérülése is lenyűgöző: minden elköltött 1 dollárra 36 dollár jut.

Különböző típusú e-maileket használhat a leadekkel való elköteleződés ösztönzésére. Nézzük a négy legnépszerűbbet.

1) Üdvözlő vagy belépő e-mail

Amikor egy kapcsolat feliratkozik egy hírlevélre vagy egy olyan ajánlatra, amelyhez beilleszkedés szükséges, fontos, hogy küldjön neki egy üdvözlő vagy beilleszkedési e-mailt. Ez a márkádat az érdeklődésük kifejezése után perceken belül a szemük elé helyezi, és elmondja nekik, mire számíthatnak.

Az alábbi példa a SaaS cég, a MindBody időbeosztással foglalkozó cégétől egy olyan e-mailt mutat, amely üdvözli az ügyfelet, és elmondja neki, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésére a wellnesshez való hozzáállásuk javítására. A végén az Instagram-fiókjukra is hivatkozik.

Mind Body e-mail

2) Kosárelhagyás

Amikor egy felhasználó terméket ad a kosárba, majd valamilyen okból elhagyja azt, hatékony lehet egy olyan e-mail követése, amely emlékezteti a szándékára, és arra ösztönzi, hogy fejezze be a tranzakciót.

A Le Tote online női ruházati vállalat tiszta képeket használ az okos és egyszerű szöveg mellett, hogy újra bevonja a potenciális ügyfelet, a "hamarosan lejár" kifejezés a követő szövegben sürgősséget teremt, a CTA pedig egyszerűen azt mondja: "Kezdje el a bérlést még ma".

Let Tote kosárelhagyási e-mail

Let Tote kosárelhagyási email

Nézze meg a 'Reduce Your Shopping Cart Abandonment Rates' című blogunkat, hogy néhány tippet és trükköt kapjon ezen a területen.

3) Kedvezmény vagy különleges ajánlat

A kedvezmények vagy exkluzív ajánlatok újra bevonhatják azokat a kapcsolatokat, amelyek nem voltak aktívak az Ön webhelyén, vagy nem foglalkoztak a márkájával. Ez a példa a Google Store-ból a nyári szezont használja ki, és számos ajánlatot kínál az eszközökre egy egyszerű "Vásároljon most" CTA-val.

Google e-mail

4) Trendek vagy "best of

Ha iparági vezetőként szeretné magát népszerűsíteni, egy olyan e-mail, amely az ágazatára összpontosít, és releváns a célközönsége számára, elősegítheti az átkattintást. Ez lehet egy blogra mutató link vagy egy letölthető eszköz céloldala, amely nemcsak elkötelezheti, hanem további részleteket is rögzíthet a potenciális ügyfélről.

Ez a példa a Fiverrről a kisvállalkozások trendjeire összpontosít, rövid leírással a szövegben és egy CTA-val, amely az igénymutatóra irányítja az embereket. Gondolja át, milyen eszközöket hozhatna létre vagy akár újrahasznosíthatna az e-mailes elköteleződés ösztönzésére.

Gondolj arra, hogy létrehozol egy cikket a közelgő trendekről, mint például a miénk - "A következő nagy digitális marketing trendek 2022-ben" -, hogy segítsen a forgalom növelésében és az iparág vezetőjeként állítsa be magát.

Fiverr e-mail

Inbound marketing eszközök és szoftverek

Milyen eszközöket érdemes használni a digitális marketinghez - inbound és outbound? Rengeteg olyan alkalmazás létezik, amelyek segítenek a leadek generálásában, az újramarketingben, az érdeklődők ápolásában és a több értékesítésben! Ebben a részben kategóriákra bontjuk őket, hogy megtaláld a célodnak megfelelőt.

Emailes bejövő marketingeszközök

MailChimp - A MailChimp nagyszerű eszköz az e-mail marketinghez, és kezdők és szakértők számára egyaránt könnyen használható. Használhatod e-mail sablonok fejlesztésére és tesztelésére, listák kezelésére, szegmentálás alkalmazására és az e-mail kampányok nyomon követésére.

Klaviyo - A Klaviyo az e-mailek és SMS-ek személyre szabásához hasznos, és arra szolgál, hogy segítsen az e-mail műveletek skálázásában, valamint a felhasználói viselkedés és preferenciák alapján történő szegmentálásban.

Közösségi média inbound marketing eszközök

Hootsuite - A Hootsuite egy teljes körű közösségi média menedzsment eszköz, amely segíthet leegyszerűsíteni a marketinget, felgyorsítani az értékesítést és racionalizálni az ügyfélszolgálatot.

Buffer - A személyre szabást és az automatizálást ötvöző Buffer segítségével gyorsan és egyszerűen ütemezheti a főbb közösségi médiahálózatok tömeges frissítéseit. Emellett kedvenc blogjainak tartalmát is importálhatja, és újra megoszthatja a legjobban teljesítő tartalmakat.

Sendible - Az ügynökségek tulajdonosai és marketingesek számára tervezett Sendible egy megosztás gombot kínál a tartalmak gyors és egyszerű megosztásához, és egy mobilalkalmazást biztosít, amely hozzáférést biztosít a hatékony nyomon követéshez, az elkötelezettséghez, az analitikához és sok máshoz.

Automatizálás inbound marketing eszközök

Zapier - Az automatizálás erőműve, a Zapier több mint 4000 alkalmazáshoz csatlakozik, és rengeteg alkalmazást integrál a munkafolyamatok automatizálása érdekében.

HubSpot - Az inbound marketingre, értékesítésre és ügyfélszolgálatra kifejlesztett HubSpot számos eszközt kínál egy fedél alatt. Segít a marketingeseknek a tartalmak létrehozásában, optimalizálásában és népszerűsítésében, a leadgeneráló tölcsérek kialakításában, a lead nurturing automatizálásában és a teljesítményről szóló jelentések készítésében.

Tartalom inbound marketing eszközök

Ahrefs - Az Ahrefs egy olyan eszköz, amelyet a tartalomkészítés optimalizálására terveztek. A SEO-ra összpontosítva a platform keresésre összpontosító eszközkészletet kínál, beleértve a kulcsszó- és backlink-elemzést a tartalomelemzési funkciók mellett.

Feedly - Ez a szoftver segít nyomon követni a releváns tartalmakat az interneten a Leo, a Feedly mesterséges intelligenciamotorjának segítségével. A platform mindenhonnan, többek között híroldalakról, blogokról, Twitterről és hírlevelekről jelzi a fontos meglátásokat.

Grammarly - A Grammarly hasznos eszköz minden tartalommarketinges számára, a Grammarly mesterséges intelligencia segítségével azonosítja és keresi a hibákat a szövegekben, és cseréket kínál. Felülvizsgálja a helyesírást, a nyelvtant, az írásjeleket, az érthetőséget és az elkötelezettséget, hogy segítsen optimalizálni a tartalmat a SERP-re.

Milyen példák vannak a nagyszerű inbound marketingre?

Most, hogy már ismered a beáramló marketing minden csínját-bínját, itt az ideje, hogy megnézz néhány példát, hogy inspirálódj a márkáktól és az iparág vezetőitől, és megnézd, hogyan használják azt a kampányaikban.

1) Cisco Healthcare - Blog

Cisco egészségügyi blog

A bejövő marketing nagyszerű példája a Cisco egészségügyi blogja, amely számos egészségügyi témát ölel fel, amelyeket a terület szakértői írnak heti rendszerességgel. A cél az, hogy releváns és szakértői tartalmat nyújtson, amely tájékoztat, de olyan linkeket is tartalmaz, amelyek átkattintanak a Cisco egészségügyi portfóliójára.

2) Patagonia - történetmesélés és aktivizmus

Patagonia

A Patagonia egy márka, amelynek hangja van. A márka végső soron egy kültéri ruházati termékcsalád, de évek óta beszél a fenntarthatósági és környezetvédelmi kérdésekről, hogy vonzza és bevonja a vásárlókat. Valójában valószínűleg jobban ismert a nyilvánosság előtt arról, hogy inkább a társadalmi kérdésekkel kapcsolatos történeteken, filmeken és médián keresztül, mint a ruházataival kapcsolatban nyilvánul meg. De egyik szolgálja a másikat, hiszen a márka 1973 óta létezik.

3) Weetabix - Közösségi média

A reggeli alapdarab Weetabix sokak számára unalmasnak tűnhet, de a legutóbbi Twitter-kampányuk felrázta ezt a megítélést. Egy többcsatornás kampányon keresztül a Weetabix vitát és elkötelezettséget váltott ki azzal, hogy gabonapelyhet párosította sültbabbal, a szöveg pedig így szólt: "Miért lenne a kenyéré az összes móka, amikor ott van a Weetabix?".

Weetabix & Heinz

A Twitteren közzétett poszt nemcsak a Twitter-felhasználók, hanem más márkák körében is elkötelezettséget váltott ki (lásd lentebb a Specsavers-t). Ez a Weetabix körüli felhajtást és a márka elköteleződését ösztönözte a befelé irányuló megközelítéssel.

Specsavers és Weetabix a Twitteren

Specsavers és Weetabix a Twitteren

4) Digital Marketing Institute - Webináriumok

A fogyasztók manapság online keresik az információkat, és szeretnének megoldást találni a kérdéseikre. A webináriumok nem csak a tájékoztatás és az oktatás nagyszerű eszközei, hanem az adatgyűjtést is elősegítik. A DMI-nél rendszeresen tartunk webináriumokat számos digitális marketing témában, hogy releváns és naprakész információkat nyújtsunk, amelyek segíthetnek a tudás bővítésében, hogy a karriereket ösztönözzék. Ezek a webináriumok világszerte lehetőséget nyújtanak az embereknek arra, hogy élő környezetben tegyenek fel kérdéseket, amelyek bármikor visszajátszhatók, így értékes segítséget nyújtanak. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy a közönséget olyan módon vonzzák, amely tájékoztat és gyönyörködtet.

GA4 DMI webinárium