, 2023/4/25

A Pay-per-click (PPC) hirdetések nélkülözhetetlenek minden hatékony keresőoptimalizálási (SEO) stratégiához, mivel azonnali eredményeket kínálnak. Tudtad? A jól kidolgozott PPC-hirdetések létrehozása akár 80 százalékkal is növelheti márka ismertségét, és az ügyfelek 65 százaléka kattint a fizetett hirdetésekre.

Mi a PPC marketing

A PPC-vel számos különböző célt érhetsz el. A fizetős hirdetések használatának leggyakoribb okai közé tartozik a márka ismertségének javítása, új érdeklődők azonosítása, több látogatót hozhat webhelyére, és növelheti a konverziókat. De bár számos pozitív motiváció van a PPC marketingbe való befektetéshez, a fő ok a növekedés. Bár a PPC meglehetősen könnyen kivitelezhető, a helyes megvalósítása némi tervezést és előkészítést igényel.

Mielőtt mélyebben belemerülnénk PPC-útmutatónkba, vessünk egy pillantást néhány alapvető PPC marketing kifejezésre, amelyeket ismerned kell.

Keresőmarketing (SEM)

A keresőmotorok kihasználása a márka, a szolgáltatások vagy a termékek meghatározott célcsoportok számára történő marketingje fizetett és organikus technikák segítségével.

Kattintásonkénti költség (CPC)

Az, hogy mennyibe kerül egyetlen konverzió vagy eladás elérése a PPC-hirdetéséből.

Millekénti költség (CPM)

Ez a költség más néven ezrelékenkénti költség. A CPM árképzési modellnél a hirdetők vagy marketingesek 1000 hirdetési megjelenésenként fizetnek.

Hirdetési rangsor

Ez végső soron azt jelenti, hogy a hirdetésed hol jelenik meg a keresőmotorok találati oldalán (SERPS). A hirdetési rangot a minőségi pontszám és a maximális CPC-ajánlat szorzataként számítják ki.

Minőségi pontszám

Ez egy olyan mérőszám, amely a PPC marketinghirdetés relevanciáját méri.

Ajánlat

Az a maximális pénzösszeg vagy költségvetés, amelyet egy PPC marketinges hajlandó elkölteni minden egyes hirdetéskattintásra.

Hirdetési csoportok

A PPC-hirdetés kulcsszavainak csoportosítása vagy szegmentálása bizonyos kategóriákba vagy témákba.

Landing page

Az a weboldal vagy célállomás, amelyre a felhasználó egy fizetett hirdetéssel való kapcsolatfelvétel során átkattint.

Egy PPC kampány anatómiája

Most, hogy már tisztában vagy a PPC marketing alapvető kifejezéseivel, megnézzük egy jól kidolgozott pay per click kampány anatómiáját.

Mint láthatod, egy jól kiegyensúlyozott PPC-kampánynak négy kulcsfontosságú eleme van. Itt van:

A főcím tartalmazza az elsődleges kulcskifejezést "esküvői ruhák" (elöl betöltve), és pontosan megmondja a felhasználónak, hogy miért kattintson a hirdetésre.

A megjelenített URL tartalmazza a márkanevet, valamint az elsődleges kulcsszót. Rövid, ütős és szkennelhető.

Az első leírás képezi a hirdetés szövegének nyitó részét. Kicsit jobban megvilágítja a főcímet, és tartalmazza az elsődleges kulcskifejezést is.

A második leírás a hirdetés szövegének következő vagy befejező szakaszát alkotja. Itt lehetőség nyílik az USP-k, a kattintásra való konkrét motivációk megosztására és egy erős cselekvésre való felhívás (CTA) hozzáadására.

A háttértárban számos paramétert állíthat be, többek között:

Cél kulcsszó

Maximális licit

Célzott demográfiai adatok

Célrégiók és helyszínek

Címsorok

URL

Leírás sorok

A Google Pay Per Click hirdetéshez készült Kezdő kézikönyvünk gyakorlati tippeket ad a sikeres fizetett hirdetés beállításához és elindításához.

A PPC használatának előnyei marketingkampányaiban

A PPC kampánystratégia elindításának fő előnyei a következők:

Gyorsan elérhetsz egy szélesebb célközönséget, miközben egészséges megtérülést (ROI) érhetsz el az erőfeszítéseidért.

Szinte azonnal megjelenhet az adott SERPs oldalak tetején, és elkezdhetsz forgalmat keresni

Kapcsolatba léphetsz olyan "meleg" érdeklődőkkel, akik valószínűleg kapcsolatba lépnek a márkáddal és megvásárolják a szolgáltatásaidat vagy termékeidet, mivel az útjuk megfelelő szakaszában éred el őket.

A PPC-adatokat felhasználhatod digitális marketingstratégiád más területeinek javítására és optimalizálására.

A PPC kampányok alapvető típusai

A következőkben a PPC-kampányok különböző típusait fogjuk megvizsgálni, amelyeket digitális marketingstratégiájába szőhet.

Keresés

A keresés alapú PPC kampányok marketinghirdetései azok, amelyek a SERP-kben jelennek meg, hasonlóan a fentebb vizsgált esküvői ruha példához.

A keresésalapú PPC-hirdetések jellemzően a keresési találati oldal bal vagy jobb felső sarkában jelennek meg, és tartalmaznak egy kattintható főcímet, URL-címet és szöveges szöveget.

Megjelenítés

A PPC display hirdetések a keresésalapú kampányokhoz hasonló formátumban vannak elrendezve, de vizuális elemet tartalmaznak a kattintások és az elkötelezettség javítása érdekében. Az ilyen típusú PPC-hirdetések képeket vagy grafikákat tartalmaznak (gyakran bannerek formájában).

Vegán ételek hirdetése

Vegán élelmiszerreklám

Ez egy jó példa a vizuálisan vonzó, emészthető és jól kiegyensúlyozott display stílusú PPC-hirdetésre.

Top tipp: Próbáld ki magad, hogyan készíthetsz reszponzív hirdetést letölthető eszköztárunk, a Google Ads Creator Sablon segítségével.

Remarketing

A PPC-alapú remarketing hirdetések általában display-stílusú hirdetési formátumban jelennek meg, de úgy tervezték vagy programozták őket, hogy elérjék azokat az ügyfeleket, akik korábban már kapcsolatba léptek egy adott céloldallal, szolgáltatással vagy termékkel.

Ha egy fogyasztót céloz meg a retargeting segítségével, nagyobb valószínűséggel csapolhat meg egy meleg leadet, és zárhat le egy eladást. Sőt, a Semrush tanulmánya szerint az emberek akár 70%-kal nagyobb valószínűséggel fektetnek be az Ön termékébe vagy szolgáltatásába, ha retargetinget használ.

Szponzorált közösségi

A fizetett vagy szponzorált közösségi média hirdetések a keresőhirdetésekhez hasonlóan működnek, mivel a kampány indítása előtt hozzáadhatja a tartalmat és beállíthatja a hirdetési paramétereket. A közösségi média hirdetések az egyes platformokra (Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn stb.) jellemzőek, és a teljesítmény méréséhez megtekintheti az egyes csatornák natív elemzési adatait.

Készített hirdetés

Ez a konkrét példa egy fizetett Facebook-hirdetés. A hirdetés egy körhinta formátumban jelenik meg, személyre szabott törzsszöveggel, valamint kurátori termékek és egy "Vásárolj most" CTA gomb keverékével az átkattintások ösztönzésére.

Videó

Használhatsz fizetett videohirdetéseket a keresőmotorok, valamint a különböző közösségi médiaplatformok számára. A statikus hirdetésekhez hasonlóan a fizetett videohirdetések is erősen célzottak, és tartalmaznak egy főcímet, egy főszöveget, egy CTA-gombot és természetesen a felhasználók bevonására csábító videótartalmat.

Gym Pro Luxe hirdetés

Ez egy példa a Gym Pro Luxe-tól. Azonnal felvázolja a termékek USP-jét és előnyeit, és tartalmaz egy ügyes szemléltető marketingvideót, amely alatt szépen elhelyezett CTA-val. Ez a konkrét hirdetés szponzorált közösségi médiatartalom formájában érkezik.

Vásárlás

A fizetett Google vásárlási hirdetések erősen vizuálisak, és a fő keresőmotor találati listája fölött, körhinta formátumban jelennek meg. A tömör és ütős hirdetések a felhasználóknak a keresési vagy vásárlási szándékuk alapján kerülnek feladásra, és jellemzően a termék árát, a főcímet és a márkanevet tartalmazzák.

Ez a konkrét példa egy vásárlási eredmények körhintája, amely az "esküvői ruha eladása" keresőszón alapul. Amint látható, két találatnál a "%" le" felirat kiemeli, hogy a termékek akciósak.

PPC platformok

Tanulmányoztuk a PPC-hirdetési tartalmak legfontosabb típusait - most nézzük meg a három fő pay per click platformot, amelyeket kampányaihoz felhasználhat.

Google Ads/AdWords

A Google Ads vagy AdWords alapvető platform a keresőmotor-alapú PPC-stratégiai tartalmak létrehozásához és elindításához.

Ez az intuitív platform lehetővé teszi a részletes PPC-kulcsszókutatás elvégzését, a kampányköltségvetések beállítását és célzott hirdetések létrehozását szöveges keresési, megjelenítési, videó, banner és vásárlási formátumokban.

Olvassa el! Áttekintés: Melinnel, hogy lépésről lépésre bemutassa, hogyan használja a platformot az eredményes fizetett hirdetések létrehozására.

Bing

Bár nem olyan jól bejáratott, mint a Google, a Bing továbbra is a világ egyik legnépszerűbb keresőmotorja. Ennek ellenére a PPC marketing tartalmak elindítása a platformon eszközöket biztosít ahhoz, hogy szélesebb közönséggel lépjen kapcsolatba, amelyet fizető vásárlókká alakíthat.

A keresőmotor PPC-platformja korábbi nevén Bing Ads, korábban Microsoft Advertising. A platform könnyen navigálható, és számos olyan jellemzővel rendelkezik, mint a Google Ads. A Microsoft Advertising legjobb tulajdonsága, hogy a Google Ads vagy AdWords kampányok tartalmát, részleteit és adatait közvetlenül a Bingbe importálhatja. Így a maximális elkötelezettség érdekében egyidejűleg futtathat hasonló kampányokat mindkét PPC-platformon.

Bing-hirdetések

Facebook

A Facebook még mindig népszerű számos felhasználói demográfia körében világszerte, és mint ilyen, népszerű (valamint potenciálisan kifizetődő) közösségi média alapú PPC platform.

A Facebook-hirdetésekkel a kampányok beállítása egyszerű folyamat, legördülő mezőkkel és szöveges mezőkkel, amelyek lehetővé teszik a célzott demográfiai adatok, a célhelyszínek, a hirdetések hossza és költségvetése, és természetesen a hirdetések tartalma beállítását.

Költségvetés: Egy fizetett Facebook-hirdetés átlagos költsége 1,72 dollár. Ez a költség azonban némileg változik fülkénként, iparáganként vagy ágazatonként.

PPC vs. organikus

A PPC és az organikus hirdetések egyaránt elengedhetetlenek egy következetes, kreatív és kiegyensúlyozott digitális marketingstratégiához.

A fizetett keresés sok szempontból közvetlenebb, és gyors eredményeket hoz a márkaismertség, az elkötelezettség és a konverziók tekintetében. Azonban az organikus marketing vagy hirdetés kihasználása nélkül rengeteg márkaerősítő és ügyfélhűség-növelő lehetőségről marad le. Íme egy gyors "PPC kontra organikus" útmutató, amely segít eligazodni az egyes tudományágakkal kapcsolatban:

PPC marketing kampány létrehozása

A PPC marketing sikeréhez vezető úton az alábbiakban a sikeres pay per click kampány kidolgozásának alapvető lépéseit ismertetjük.

1. lépés: Kezdd a webhelyed optimalizálásával

Mielőtt bármilyen PPC-kampányt elindítanál, elengedhetetlen, hogy először hátralépj, és foglalkozz azokkal a céloldalakkal, amelyek a hirdetéseiddel együtt fognak működni.

Íme, miért olyan fontos ez: amikor az érdeklődők rákattintanak egy PPC-hirdetésre, az azért történik, mert a hirdetés tartalma felkeltette az érdeklődésüket, és többet akarnak megtudni. Ha azonban a linkre kattintva a weboldalad egy nem kapcsolódó vagy általános oldalára, például a kezdőlapodra jutnak, akkor az érdeklődő valószínűleg el fog ugrani.

A PPC-hirdetésre való kattintás azt jelenti, hogy többet szeretne megtudni arról, amiről a hirdetés szólt, ezért lényeges, hogy olyan testreszabott céloldalakat hozzunk létre, amelyek egybeesnek a hirdetés tartalmával. Ha például egy PPC-hirdetést futtatnál, amelyben két pizzát kínálsz az éttermedben egyért, akkor a hirdetés céloldalának további részleteket kell tartalmaznia a promócióról, egy kupont az ingyenes pizza beváltásához, vagy valami mást, ami kifejezetten a hirdetés tartalmához kapcsolódik.

A céloldalakat is optimalizálni kell a teljesítmény szempontjából, mert ha az érdeklődők rákattintanak a hirdetésre, és egy olyan oldalon kötnek ki, amely nem töltődik be gyorsan, nehezen navigálható, vagy egyéb technikai problémákkal küzd; akkor szintén el fognak ugrani.

Szánj most időt arra, hogy maximalizáld az oldalad konverzióját, hogy a később érkező érdeklődők nagyobb valószínűséggel kövessék a keresést. Íme néhány módszer, amellyel optimalizálhatod webhelyedet a konverziók szempontjából:

Használj egyértelmű és meggyőző felhívásokat a cselekvésre

Használj egyszerű dizájnt, sok fehér foltot

Írj meggyőző és figyelemfelkeltő címszavakat.

Írj világos és egyértelmű szövegeket.

Használj videót és képeket stratégiailag a figyelem fenntartása érdekében

Könnyen emészthetővé tedd az információkat felsorolásjelek, kiemelkedő idézetek és vizuális elemek használatával.

2. lépés: Válaszd ki a licitálási stratégiát

Számos különböző licitálási stratégia közül választhatsz, és a megfelelő kiválasztása számos tényezőtől függ, többek között a költségvetésedtől, a PPC-vel kapcsolatos tapasztalataidtól és a céljaidtól.

Az egyik első választás, amit meg kell hoznod, a manuális és az automatizált licitálás közötti választás. Ha még soha nem foglalkoztál PPC-vel, érdemes a manuális licitálással kezdened, különösen, ha alacsony költségvetéssel dolgozol, mivel a manuális licitálás lehetővé teszi, hogy megszabd a kattintásonkénti költség felső határát. A manuális licitálással szemben az a hátránya, hogy nincs lehetőséged optimalizálni a liciteket.

A spektrum másik végén az automatizált licitálás áll, amely csökkenti a kampány kezelésére fordítandó idő mennyiségét, de a végén lehet, hogy egy kicsit többet kell fizetned.

Az automatizált licitálás esetében többféle licitálási stratégia létezik, és a különböző AdWords-stratégiákról közvetlenül a Google-tól tudhatsz meg többet. Lényegében különböző stratégiákat választhatsz attól függően, hogy a célod a konverziók, a láthatóság vagy a forgalom növelése.

3. lépés: Állíts be egy költségvetést

A költségvetés fontos része a PPC-kampánynak, de a legjobb ebben a hirdetési típusban az, hogy korlátozott költségvetéssel is végezheted, és szoros kontrollt tarthatsz a költött összegek felett.

Ha még új a PPC-ben, nincs sok pénzed, amivel dobálózhatnál, és csak tesztelni szeretnéd a vizet, már 25 dolláros befektetéssel is belevághatsz. Az alábbi egyszerű képlet segítségével kiszámíthatja, hogy mekkora legyen a költségvetése:

Az egyenlet profit része azt foglalja magában, hogy mennyi profitot termel egy konverziónként. A hirdetésekért fizetendő jutalék meghatározásához el kell döntened, hogy ebből a profitból mennyit engedhetsz meg magadnak, hogy feláldozz, miközben a kampány még mindig megéri.

A konverziós arányhoz meg kell nézned a múltbeli adatokat, vagy használhatod az iparági szabványt, amely a Search Engine Watch szerint 2,7 százalék. Ezután szorozd meg a maximális CPC-t az ideális esetben kívánt kattintások számával, szorozva a napok számával (legalább egy hónapra menj), hogy megkapd a költségvetésedet.

4. lépés: Kutasd fel a kulcsszavakat és válaszd ki őket bölcsen

A kulcsszókutatás vitathatatlanul a PPC-kampány egyik legfontosabb szempontja, mivel ez az egész folyamat gerince. Kulcsszavak nélkül a keresőmotor nem tudná, hogy mikor jelenítse meg a hirdetéseid.

Ugyanilyen fontos, hogy a megfelelő kulcsszavak kiválasztása gyakorlatilag garantálhatja kampányod sikerét, és a legtöbb megtekintést, a legtöbb kattintást, a legtöbb forgalmat és a legtöbb konverziót ígéri neked. Íme néhány tipp a kulcsszavak kiválasztásához:

Nézd meg, mit használ a versenytársad

Gondolj arra, hogy mit keresnél, ha te lennél az ügyfél, aki a termékeid vagy szolgáltatásaid keresné.

Használd a Google kulcsszókeresőjét vagy valamilyen más eszközt a lehetőségek azonosítására (a Moz és a Semrush is nagyszerű kulcsszóeszközöket kínál).

A kulcsszavakkal inkább legyél konkrét, mintsem általános vagy homályos.

Ha lehetséges, válassz helyi kulcsszavakat

Minél jobban választod ki a kulcsszavakat, annál több találatot kapsz, minthogy általános vagy homályos legyél. Ha lehetséges, válassz helyi kulcsszavakat

Minél jobban választod ki a kulcsszavakat, annál több találatot kapsz. Ezen túlmenően azonban magasabb minőségi pontszámmal és alacsonyabb kattintásonkénti költséggel is megjutalmaznak.

A kulcsszóválasztás másik fontos eleme a negatív kulcsszavak, mert ezek kiszűrik azokat a kulcsszavakat, amelyeket ki akarsz zárni. Például, ha mondjuk fagylaltot szeretnél hirdetni, de nem árulsz lágytortát, akkor használd a lágytortát negatív kulcsszóként, hogy kizárd az ilyen típusú terméket kereső kereséseket.

5. lépés: Készíts egy gyilkos hirdetést

Miután elkészült a céloldal, döntött a költségvetésről és a licitstruktúráról, valamint gondosan kiválasztotta a kulcsszavakat, most végre itt az ideje, hogy nekilásson a tényleges hirdetés elkészítésének. Az egyik legfontosabb, hogy rövid és lényegre törő legyen, mert nincs sok hely és idő arra, hogy felkeltse az érdeklődők figyelmét.

A másik fontos dolog, hogy legyen egy cél a fejedben, és a szöveget e cél alapján írd meg. Ha például az apák napjára szeretné növelni az eladásokat, a hirdetési szövegének tükröznie kell, hogy apák napi kiárusítást tart. Nem kell túlságosan kreatívnak lennie, de meg kell ragadnia a figyelmet, fenntartania az érdeklődésüket és felkeltenie a kíváncsiságukat.

A figyelem felkeltése érdekében fontold meg, hogy kitalálsz egy olyan egyedi értékajánlatot, amely megkülönbözteti az ajánlatodat bárki másétól, és egy mondatban írd le, hogy ez milyen előnyökkel jár a vásárlók számára. Visszatérve az apák napi példához, talán van egy olyan különleges eszköze, amelyet az apukák szeretnek, és amelyet senki más nem tart készleten, és amelyet megemlíthet a hirdetésben.

6. lépés: Ne feledkezz meg a cselekvésre való felhívásról (CTA)

Még egy dolog a hirdetés létrehozásával kapcsolatban, ami elég fontos ahhoz, hogy saját fejezetet parancsolj, az a cselekvésre való felhívás. CTA nélkül nincs értelme lefuttatni a hirdetést, mert a CTA közli az érdeklődő érdeklődőkkel, hogy mit kell tenniük a továbbiakban. A CTA lehet rövid és kedves, de világosnak, tömörnek és meggyőzőnek kell lennie, mint például a "Vásárolj most".

7. lépés: Teszteld a hirdetéseket a teljesítmény biztosítása érdekében

Ha a hirdetéseid már működnek, a munkád sajnos még mindig nem ért véget. Valójában ekkor kezdődik az igazi munka, ami magában foglalja a hirdetések nyomon követését, a teljesítmény mérését és szükség esetén a változtatásokat az eredmények javítása érdekében.

Erre kiválóan alkalmas az A/B tesztelés, mivel ennek segítségével ugyanannak a hirdetésnek két közel azonos verzióját futtathatod egyszerre, egy fontos különbséggel. Szinte bármilyen elemet módosíthatsz, beleértve a szöveget, a CTA-t, a kulcsszót vagy akár magát a céloldalt is. De ha már tudod, melyik verzió teljesít jobban, végezd el a szükséges változtatásokat, és ne pazarold tovább a pénzt a kevésbé hatékony hirdetésre.