, 2023/4/26

A digitális PR olyan stratégia, amely online módszerekkel növeli a márka ismertségét. Sok tekintetben hasonlít a hagyományos PR-hez, de lehetőséget kínál arra, hogy sokkal szélesebb közönséget érjen el, amelyet csak offline módszerekkel nem lehet elérni. A legnagyobb hatás elérése érdekében a digitális PR olyan internetalapú stratégiákra támaszkodik, mint a keresőmotor-optimalizálás (SEO), a tartalommarketing, az influencer marketing és a közösségi média.

Hogyan készítsünk videómaketteket a Placeit segítségével

A digitális PR olyan hatékony stratégia, amely javíthatja egy márka online jelenlétét és láthatóságát. A statikus információk beszélgetésekké alakíthatók, és a vállalatok közvetlenül megszólíthatják célközönségüket szinte bármikor, éjjel-nappal. A célközönséggel való kapcsolattartás és megosztás révén olyan párbeszédet lehet indítani, amely tisztázza a fókuszt, és sokkal gyorsabban lehet híreket és információkat terjeszteni, mint korábban bármikor.

Digitális PR vs. hagyományos PR

A hagyományos PR magában foglalja az újságírókkal való kapcsolatépítést annak érdekében, hogy megjelenjen a nyomtatott kiadványokban. Egykor a hagyományos PR-ra szakosodott publicisták célja az volt, hogy ügyfeleik szerepeljenek az újságokban, magazinokban, rádióban és televízióban. A hagyományos PR-ra szakosodott emberek többsége a digitális PR-ra helyezte át a hangsúlyt - gyakran nagyobb olvasottságot vagy nézettséget találva az online tartalmaknál, mint az offline tartalmaknál -, bár a PR egyes hagyományos formáit még mindig használhatják.

Nincs olyan sok online út, amelyet egy vállalkozás népszerűsítésére használhatnának. A digitális PR a marketinglehetőségek széles skáláját foglalja magában, mint például az online kiadványok által készített interjúk, az online jelenlét növelése, valamint a közösségi média interaktív erejének felhasználása a további növekedés és elismerés érdekében.

Mit foglal magában a digitális PR?

Az online promóció lehetőségei közel végtelenek. A vállalkozásoknak túl kell tekinteniük a nyomtatott lehetőségeken, és online interakcióba kell lépniük célközönségükkel. A digitális PR-ügynökségek a hagyományos PR legjobbjait ötvözik a tartalommarketing, a közösségi média marketing és más új trendekre való összpontosítással.

A digitális PR-szakértő a taktikák széles skáláját alkalmazza az ügyfél internetes jelenlétének javítására. Ilyenek például a következők:

Online sajtóközlemények készítése

Kapcsolatok kiépítése online újságírókkal és bloggerekkel az online sajtóvisszhang generálása érdekében.

Üzleti profilok készítése

Online értékelések és interjúk szervezése

A sajtóközlemények optimalizálása az Ön weboldalára mutató releváns linkekkel. Ez az olvasók számára további információkhoz vezető hivatkozásokkal jár, és a keresési rangsorban való helyezésének javulását eredményezi azáltal, hogy a nagy látogatottságú blogok és híroldalak nagy tekintélyű linkeket biztosítanak a weboldaladra.

Befolyásolói marketing és bloggerek elérése a befolyásos közösségi média fiókokban és blogokban történő említés érdekében.

Online tartalmak közzététele, hogy szélesebb körű hírnevet és kiváló minőségű backlinkeket szerezz.

A digitális PR célja

A digitális PR és a hagyományos PR közös célja, hogy javítsa az ügyfél hírnevét és növelje ismertségét a célközönség körében. Mindkettő olyan stratégia, amely egy márka felismerhetőbbé tételét szolgálja. A fő különbség közöttük a cél eléréséhez használt módszerek megválasztásában rejlik.

A digitális PR célja a márka értékének növelése a digitális eszközök felhasználásával. Egy erős márka felépítése a digitális korban, ahol a versenytársak tengere folyamatosan növekszik, kihívást jelenthet, de számos módszer létezik, amelyekkel növelhető a láthatóság és megőrizhető a versenyképesség.

Az érdeklődők szinte korlátlanul választhatnak a tekintetben, hogy kivel kötnek üzletet, és könnyen elnyomhatja a konkurencia, ha nem használ digitális PR-t. Egy jól meghatározott márkát kell létrehozni és kommunikálni annak érdekében, hogy elkülönüljön a versenytársaktól, és látható legyen azokon az online utakon, amelyeken a célpiacok tájékozódnak és megoldást keresnek a fájdalmas pontjaikra.

Hogyan válhat a digitális PR a márkád hasznára

Amikor digitális PR-kampányba kezdesz, arra törekszel, hogy javítsd márkád ismertségét és online jelenlétét. Egy célzott kampány nagyban hozzájárulhat online identitásának kialakításához és ahhoz, hogy mi teszi egyedivé márkáját.

Íme néhány módja annak, hogy a digitális PR milyen előnyökkel járhat márkád számára:

Növeli a webhely forgalmát - Mivel márkáját gyakrabban és több helyen említik online, több ember kezdi majd látogatni webhelyét.

Javítja a keresőmotor-optimalizálást - Ha tartalma olyan nagy tekintélyű oldalakon jelenik meg, amelyek hivatkoznak a weboldalára, a SEO-rangsorolása javulni fog a célzott kulcsszavakra. Ahogy javul a SEO-rangsorod, úgy javul a weboldalad forgalma és a leadek vagy az értékesítés is.

Megalapoz, mint tekintélyt a saját piaci résedben - A jó minőségű cikkek közzététele a tekintélyes webhelyeken javítja a hírnevedet, mint hiteles információforrás, és növeli a márkádba vetett bizalmat.

Leadek és eladások generálása - E stratégia alkalmazásával a márka sokkal gyakrabban kerül említésre az érdeklődő célközönség előtt, ami a webhelyét látogató emberek egy részéből leadeket generál, ami végső soron több eladáshoz is vezet.

Javítja a márka imázsát és növeli a bizalmat - A célközönséged egyre több jót fog hallani a márkádról, és egyre több pozitív véleményt fog látni.

Újrahasznosítja a tartalmát

A tartalommarketing fontos része a digitális PR-kampánynak. Minél többet osztják meg és találják meg a tartalmaidat, annál inkább nőni kezd a hírneved és a tekintélyként betöltött státuszod.

A már megírt tartalmakat át lehet alakítani egy másik tartalmi formává, és meg lehet osztani vagy közzé lehet tenni egy másik platformon az újrafelhasználás (vagy tartalomkurálás) révén. Például egyetlen blogbejegyzés kibővíthető új információk hozzáadásával, és több más típusú tartalommá alakítható, mint például:

infografika

Vendég blogbejegyzés

cikk a helyi újságban

cikk egy szakmai kiadványban

LinkedIn hírfrissítés

Egy rövid videó

Ily módon egyetlen tartalomból több forrás számára is információt lehet készíteni, amelyek mindegyike megosztható, és így segítheti a hírneved népszerűsítését és növelését. Nem egyszerűen a tartalom átírásáról van szó, hanem arról is, hogy továbbra is értéket adjon hozzá, és megerősítse a tekintélyként való hangját.

A közösségi média ereje

Kevés erősebb eszköz van egy digitális PR-kampányban, mint a közösségi média. A közösségi médián keresztül kapcsolatba lehet lépnie az ügyfelekkel és a befolyásos szereplőkkel, tanulmányozhatja versenytársai stratégiáját, és folyamatosan részt vehet a saját piaci réséről szóló beszélgetésekben.

Miközben továbbra is további minőségi tartalmakat írsz és teszel közzé, folytatod azok népszerűsítését a legjobb közösségi médiacsatornákon, és másokat is arra bátorítasz, hogy szintén osszák meg és népszerűsítsék azokat. Kínáljon olyan értéket és információkat, amelyeket érdemes megosztani és megvitatni.

Ne feledd, hogy a közösségi média lehetőséget ad arra, hogy olyan módon beszélgess és kommunikálj a célközönségeddel, amire a hagyományos PR segítségével soha nem lett volna lehetőséged. Ezen a platformon lehetőséged van arra, hogy kiérdemeld a célközönséged figyelmét, hogy befolyásolj és finoman meggyőzz, ahelyett, hogy folyamatosan eladni próbálnál. Legfőképpen pedig lehetőséget ad arra, hogy meghallgasd az igényeiket és szükségleteiket, hogy megtudd, milyen információkat, termékeket vagy szolgáltatásokat nem találtak eddig.

Az internetezők nagy része a közösségi médiában aktív, ami azt jelenti, hogy pontosan ott kell lennie a márkádnak ahhoz, hogy felismerjék. Azzal, hogy ott lépsz kapcsolatba és lépsz kapcsolatba az emberekkel, ahol a legjobban érzik magukat, természetesen építed a neved és a hírneved.

Legjobb tipp: Mindenkinek, aki a közösségi médiában tevékenykedik, teljes mértékben fel kell készülnie egy közösségi médiaválságra - bárkivel, bármikor megtörténhet!

Mi a különbség a marketing és a digitális PR között?

Az online marketing és a digitális PR között nincs egyértelmű különbség. Általánosságban elmondható, hogy a marketing kifejezetten az értékesítésre összpontosít, míg a PR a márkájáról kialakított pozitív benyomás megteremtésére összpontosít.

A digitális PR célja, hogy elterjessze a hírét annak, hogy mit képvisel a márkája, mi teszi egyedivé, és különösen, hogy mi az, ami éppen most történik, ami új és izgalmas. Célja inkább a forgalom és az ismertség növelése, míg a marketing jellemzően inkább a konverzióra összpontosít.

A marketinggel közvetlenül egy terméket vagy szolgáltatást népszerűsít. A digitális PR-ral a márka vagy a vállalat egészét népszerűsíti. A digitális PR alapelve, hogy a márkaismertség növelése érdekében valami hírértékű dolgot népszerűsítsünk.

A legtöbb esetben kapcsolatokat és hírnevet kell építeni, mielőtt a marketing hatékony lehet. Ideális esetben a digitális PR-nak és a marketingnek együtt kell működnie, és mindegyik stratégia kiegészíti és gazdagítja a másikat.

Kezd el a digitális PR-kampányt

Akár úgy döntesz, hogy saját magad végzed el a digitális PR-t, akár egy digitális PR-ügynökséggel végezteted el, a lényeg, hogy elkezdj hozzáfogni. Amint elkezdted kihasználni az internet erejét a márkaépítés megkezdéséhez, elemezheted, hogy mi működik és mi nem, és szükség esetén változtathatsz rajta.

Az egyik legfontosabb dolog, hogy világos képet kapj a célközönségéről. Ha nem tudod egyértelműen, hogy ki tartozik a közönségedhez, itt az ideje, hogy kiderítsd. Használd a felméréseket és a közösségi média interakciókat, hogy megismerd azokat az embereket, akiket érdekel a márkád és annak üzenete.

Határozd meg, mik a céljaid, és milyen stratégia a legjobb megközelítés a márkaismertség növelésére és a webhelyedre irányuló forgalom növelésére. Folytasd a hiteles tartalmak előállítását, és kezdj el kapcsolatokat építeni a befolyásos szereplőkkel és a szakterületed legjobb bloggereivel.

Az, hogy mennyi ideje áll rendelkezésére a digitális PR-ra, befolyásoló tényező lehet abban, hogy saját magad vagy kiszervezés mellett döntesz. Lehet, hogy a digitális PR teljes vagy részleges kiszervezését szeretnéd alkalmazni. Minél több digitális PR-stratégiát alkalmazol, annál valószínűbb, hogy javítani fogja márkád hírnevét és sikeresen fogja növelni vállalkozásodat.

Tanulj meg olyan digitális marketingkampányokat tervezni és végrehajtani, amelyek elkötelezettséget és érdeklődést generálnak a DMI Professional Diploma in Digital Marketing (Digitális marketing szakdiploma) segítségével.