, 2023/4/19

Ha te vagy a vállalkozásod online hirdetést használ, hallhattad már, hogy az emberek arról áradoznak, hogy a programozott hirdetések és a dolgok internete felforgatja a digitális marketinget.

A kezdők útmutatója a programozott reklámozáshoz

Hirdetésed lehet zseniális, de ha nem a megfelelő helyen, a megfelelő embereket megcélozva jelenik meg, akkor a kampányod sosem fogja elérni valódi potenciálját. Ha tehát bólogatsz, amikor azt állítják, hogy a programozott hirdetés megváltoztatja a játékot, de nem érted, miért, akkor szerencséd van.

Mi az a programozott reklám?

A programozott hirdetésvásárlás a digitális hirdetések vásárlásához használt szoftverek használata. Míg a hagyományos módszer magában foglalja az ajánlatkéréseket, ajánlatokat, árajánlatokat és tárgyalásokat, addig a programozott vásárlás algoritmikus szoftvereket használ az online display felület megvásárlására és eladására.

A reklámok elhelyezésének kifinomult módja, amely forgalmi adatokat és online display-célzást használ a megjelenések méretarányos növelésére, ami jobb megtérülést eredményez a marketingesek számára.

A kkv-k és a globális márkák számára is nagyszerű eredményeket hozhat, ezért ne hagyd figyelmen kívül csak azért, mert a szervezeted kicsi. Ez azonban nem a hirdetésvásárlási folyamat teljes automatizálása. Hagyományosan manuálisan kell elkészíteni a beszúrási megbízásokat vagy a hirdetési címkéket, ami munkaigényes lehet. A programozott hirdetésekkel a marketingeseknek több idejük marad a hirdetések optimalizálására és javítására, hogy a kampányok sikerét elősegítsék.

Mik azok a programozott hirdetési platformok és eszközök?

A programozott hirdetés egy hatékony eszköz, és a globális költés 2020-ban meghaladta a 129 milliárd dollárt, és várhatóan 2021-ben meghaladja a 150 milliárd dollárt. A programozott hirdetésekre az Egyesült Államok költi a legtöbbet, de az Egyesült Királyság és Kína gyorsan felzárkózik.

Hogyan és miért sikeres a programozott reklám?

Egészen egyszerűen: igen, sikeres, mert hatékony, célzott és skálázható. Két évvel ezelőtt az amerikai marketingesek több mint 61 milliárd dollárt költöttek programozott hirdetésekre. Az előrejelzések szerint 2023-ra ez a szám 133 milliárd dollárra emelkedik, ami a teljes digitális reklámköltés 91%-át teszi ki.

A programozott reklámozás kezdő útmutatója

Ez a növekedés az eMarketer szerint felülmúlta a korábbi előrejelzéseket, és nagyrészt a COVID-19 járványt követő gyors fellendülésnek, valamint a mesterséges intelligencia fejlődésének és annak köszönhető, hogy ez hogyan változtatja meg a marketinget. A rendszer működik, és azért használják, mert hatékony idő- és erőforrás-felhasználást jelent. Ahogy John Lincoln, az Ignite Visibility SEO-vállalat vezérigazgatója és alapítója kifejtette, miért a programozott hirdetés a legforróbb új digitális marketingtrend:

A programozott hirdetést úgy tervezték, hogy megszüntesse a régimódi, találatos kampánytervezést. Ez a rendszer arról volt hírhedt, hogy túl sok pénzbe került a marketingeseknek". Most, a programozott hirdetésekkel egy algoritmusra lehet támaszkodni, amely meghatározza, hogy a hirdetési pénzeket hol lehet a legjobban elkölteni. Mindössze annyit kell tenned, hogy megtöltöd a programozott megoldásodat a kampányodra, a célközönségedre és a kulcsfontosságú teljesítménymutatókra vonatkozó információkkal, és az algoritmus elvégzi a nehéz munkát!

"A rendszer nem csak elindítja a kampányt, hanem figyelemmel kíséri a reklámköltést is, hogy megkeresse azokat a területeket, ahol javítani lehet" - nyilatkozta Lincoln. Ha optimalizálni szeretnéd a reklámköltést, növelni szervezeted ROI-ját, és rezonálni a célközönségeddel, a programozott hirdetésben rejlik a lehetőség, hogy segítsen a gyarapodásban.

Hogyan lehetsz sikeres a programozott hirdetésekkel?

Most, hogy megállapítottuk a programozott hirdetés előnyeit, vizsgáljuk meg, hogyan használhatja előnyére a digitális marketingkampányokban.

1. Ismerd meg a piacodat

Ez az első pont nagyon egyszerű: némi kutatással derítsd ki, hogy miről van szó. A reklámozás egy új területére merészkedő marketingesként sok új ötlettel és kifejezéssel fog találkozni, ezért szánjon időt arra, hogy megismerkedjen velük. Tekintsd meg a programozott hirdetési szakkifejezések átfogó listáját, amely segít megérteni, hogy meg tudd különböztetni az SSP-t a DSP-től.

2. Határozd meg programozott hirdetési céljait

Mint a digitális marketingben bármi másnál, itt is fontos, hogy már a kezdetektől fogva meghatározd a céljaidat. Ehhez a meglévő adatok alapján meg kell határoznia, hogy milyen típusú hirdetési tudatosságra van szüksége, és hatékony stratégiát kell kialakítania, amely segít a rövid és hosszú távú célok meghatározásában.

3. Tartsd szem előtt az emberi érintkezést

Csak azért, mert a programozott hirdetés algoritmusokra és gépekre támaszkodik, ez nem jelenti azt, hogy nélkülözi az emberi érintést. Különböző típusú platformok léteznek, amelyek közül néhány teljesen vagy félig-meddig menedzselt szolgáltatásokat kínál, mint például a War Room. Mások technikai platformokat biztosítanak, mint például a Digilant, amelyek lehetővé teszik a programozott vásárlási tevékenységek futtatását.

Onnan pedig képzett marketingeseket kell kijelölnie a vásárlás megtervezéséhez, ellenőrzéséhez és optimalizálásához. Az optimális sikerhez végső soron meg kell találnod a tökéletes házasságot az automatizálás és az intelligens emberi beavatkozás között. Ne hagyatkozzon tehát kizárólag az algoritmusra, hogy a legjobb eredményeket érje el a kampánya számára.

4. Védd meg a márkádat az álhírekkel szemben

Mint már tárgyaltuk, a programozás egyik kihívása, hogy az algoritmusokra való hagyatkozása ahhoz vezethet, hogy a hirdetések rossz helyen jelennek meg, például olyan oldalakon, amelyek álhíreket, például koronavírusos összeesküvés-elméleteket népszerűsítenek. Ennek elkerülése érdekében gondoskodj arról, hogy a keresleti oldali feketelistádat folyamatosan frissítsd és figyeld a nem megfelelő oldalakat. Egyes platformok lehetővé teszik teljes kategóriák kizárását a hirdetési kiadásokból, ami különösen hasznos lehet.

Egy másik lehetőség, amely fontos, ha a terméked érzékeny, a fehér lista használata. Ez egy listát ad a jóváhagyott (és nem a letiltott) webhelyekről. Ez szűkíti a célközönség elérésének lehetőségét, és esetleg drágábbá teszi, de biztosítja, hogy a hirdetéséhez nem társulnak explicit vagy sértő anyagok.

Ha ügynökséget használsz, győződj meg róla, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy kizárják az alacsony minőségű és érzékeny oldalakat a hirdetéseid megjelenítéséből.

5. Figyeld a programozott hirdetési csalást

Általában a programozott hirdetések 44% és 55% között láthatóak, de az eMarketer becslése szerint a csalás évente 6,5 és 19 milliárd dollár közötti összegbe kerül a digitális hirdetőknek. A fogyasztók adatvédelme szintén problémát jelent a hirdetők számára, különösen a mobil és a Connected TV (CTV) esetében.

Hogyan kezelheti vállalkozásod a csalást?

Az első dolog, amit meg kell tenni, az a költségvetés és a hatótávolság viszonyának vizsgálata. A marketingesek a programozott hirdetések esetében a hatótávolságra összpontosítanak, ami a botok által elkövetett visszaélésekkel szemben nyitva hagyhatja a kampányokat. Ha egy ajánlat túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, amikor hirdetési területre licitál, akkor valószínűleg az is! Próbáljon meg nem ragaszkodni az eléréshez, hanem párosítsa azt a forgalom minőségével, hogy elkerülje a hamis forgalom generálását.

Egy másik dolog, amit a szervezeted tehet, hogy a hirdetések megfelelnek az adatvédelmi előírásoknak. A Pixalate szerint az Apple App Store-ok 22%-ában és a Google-ok 9%-ában vannak olyan alkalmazások, amelyek nem rendelkeznek adatvédelmi szabályzattal, ami "veszélyes engedélyekhez" vezethet. Kerüld el, hogy ezek közé a márkák közé tartozz.

Melyek a jó példák a programozott hirdetésekre? kampányok

A programozott reklámozás e valós példái a gyakorlatban mutatják be ennek a korszerű reklámhordozónak az erejét.

Legyél világszínvonalú digitális marketinges

Eltűnt emberek - gyermekmentési riasztás

A programozott reklámozás kezdő útmutatója

A Child Rescue Alert nevű jótékonysági szervezet 2016-ban az "életmentéshez" szükséges pénzügyi források hiányára válaszul áttért a programozott hirdetésekre.

A programmaticra való áttérés lehetővé tette a jótékonysági szervezet számára, hogy a heti egy célzott felhívó hirdetés kiadásáról áttérj a felhasználók megcélzására azon területek szerint, ahol gyermekek tűntek el.

Ross Miller, a finanszírozásért felelős igazgató elmondta: "Amikor először kezdtük el használni az out-of-home (kültéri hirdetéseket), a felhívásainkban szereplő gyermekek 50%-át találták meg élve, amikor pedig áttértünk az out-of-home programozott használatára, a válaszadási arány 70%-ra emelkedett. Az emberek olyan üzenetre reagálnak, amely vagy a lakóhelyükhöz, vagy egy helyszínhez kapcsolódik".

A kiadvány tartalmát provokatív, szellemes vagy humoros főcímekkel együtt használva a hirdetések olyan intellektuálisan kíváncsi olvasókat tudtak megcélozni, akik a sütik szerint nem töltöttek sok időt az Economist weboldalán. Az eredmények lenyűgözőek voltak. Az eConsultancy szerint 650 000 új érdeklődőt generáltak, 3,6 millió embert ösztönöztek cselekvésre, és a kampány ROI-ja 10:1 volt 1,2 millió font médiabüdzséből. Mindez 64%-os ismertségi ugrással párosult az Egyesült Államokban, és a megfontoltság 22%-kal nőtt - ez bárki számára hihetetlen eredmény.

Az IHG szállodacsoport, a Holiday Inn és az Intercontinental láncokat birtokló anyavállalat programozott hirdetéseket kezdett el futtatni, hogy a felhasználókat arra ösztönözze, hogy közvetlenül náluk foglaljanak, és ne olyan harmadik féltől származó oldalakon, mint az Expedia vagy a Booking.com. Az utazási iparágban a harmadik féltől származó oldalak 15% és 24% közötti jutalékot vehetnek fel, így a közvetlen költés hatalmas különbséget jelenthet a szállodák számára.

Az IHG programozott hirdetései a foglaláson gondolkodó fogyasztókat célozták meg egy olyan hirdetéssel, amely tartalmazta a "közvetlen árfoglalás" opciót.

Mint Matt Luscombe COO a Marketing Weeknek elmondta, a kampány nagy sikert aratott.

"A programmatic segítségével a fejlett célzási lehetőségek használatával a szállást kereső emberek szélesebb körét tudjuk megtalálni, és őket célozzuk meg a book-direct üzenetünkkel. A rengeteg online banner megvásárlása egyszerűen nem járt semmilyen hatással, kivéve a surge marketinget, amely rendkívül hatékony volt"."

Luscombe szerint az IHG terve lökést adott a szállodamárkáknak. "A szállodaipar most felébredt" - mondta Luscombe, aki szerint más szállodamárkák, köztük a Hilton és a Marriott most követik cége példáját.

Audi

A programozott reklámozás kezdő útmutatója

Személyre szabható járművének bevezetésére készülve a világhírű autómárka, az Audi azt a célt tűzte ki maga elé, hogy tovább személyre szabja marketingtevékenységét, és olyan kampányt készítsen, amely megfelel ikonikus szlogenjének, a "Vorsprung durch Technik"-nek ("Fejlődés a technológián keresztül").

A Google-lal szoros együttműködésben, a display és a Video 360 segítségével az Audi adatvezérelt megközelítést alkalmazott, amely az összes ügyféladatot kombinálta, ahelyett, hogy a silózott információkra támaszkodott volna. Így a marketingcsapat a programozott technikák alkalmazásával optimalizálni tudta a legértékesebb fogyasztói érintkezési pontokat.

Amellett, hogy a márka a jobb marketing-szegmentálás érdekében viselkedési adatokat rögzített, a felhasználóknak lehetőséget kínált arra, hogy online személyre szabják álmaik autóját 6000 lehetséges kombináció közül. Ezeket az egyedi terveket aztán személyre szabott dinamikus hirdetések létrehozásához használták fel, amelyek a hagyományos hirdetésekhez képest kétszeres hatékonyságot eredményeztek. Míg a programozott hirdetések vásárlása négyszer magasabb konverziós arányt eredményezett, mint a hagyományos módszerekkel vásárolt hirdetések.

A programozott hirdetések megvásárlásával átlagosan négyszer magasabb konverziós arányt lehet elérni, mint a hagyományos módszerekkel vásárolt hirdetések esetében: az Audi pedig éppen ezt a fogalmat bizonyítja. Ezek a kampányok bizonyítják a programozott hirdetés erejét, amellyel a megfelelő ügyfeleket a megfelelő időben lehet megcélozni, hogy értelmes elköteleződést és mérhető konverziót érjünk el. Bár sok marketingszakember zavarosnak és bonyolultnak találja a programozott hirdetést, ez egy egyszerű és skálázható folyamat, ha egyszer elsajátítja a használatát. A titok? Tudni, hogy mit és miért csinálsz!