, 2023/4/25

A tartalom fizetett promóciója magában foglalja a médiafelületért vagy elhelyezésért történő fizetést. Általában hirdetések vagy advertorial, ezek az egyedi közönségszegmentációra irányulnak. A fizetett promóció remek lehetőség annak felmérésére, hogy tartalmad működik-e, és hogy marketingüzeneted rezonál-e a közönségedre. Emellett nagyszerű skálát és elérést tesz lehetővé marketingkampányaid számára.

A fizetett promóció meghatározása

Milyen előnyei vannak a fizetett promóciónak?

Megfelelő célközönség. A fizetett promóció biztosítja, hogy tartalmad a megfelelő közönséghez jusson el a megfelelő időben, mivel lényegében láthatóvá teszi azt a hírfolyamukban.

Maximáld az elérést. A fizetett promóció maximalizálja az elérést, és elég ember látja a tartalmadat ahhoz, hogy egyáltalán megérje befektetni és létrehozni.

Márka láthatósága. A fizetett promóció növeli a márka ismertségét. Biztosítja, hogy olyan emberek is értesüljenek a márkádról vagy üzleti ajánlatodról, akik korábban talán még soha nem hallottak róla, mivel a tartalmaidat a hírfolyamukban látják.

Alkotás kontra fizetett támogatás

A tartalomforgalmazók gyakori hibája, hogy sokat fektetnek a tartalom létrehozásába, de nem feltétlenül állítanak mögé megfelelő fizetett költségvetést. Így állhat elő az a helyzet, hogy nagy költségvetésű tartalmat hoztál létre, de a megtérülésed értéke meglehetősen alacsony. Általánosságban elmondható, hogy ha megéri befektetni és időt szánni egy tartalom létrehozására, akkor érdemes azt népszerűsíteni. Tehát rendelkezz megfelelő kiadási támogatással minden tartalmadhoz.

Közösségi algoritmusok

A közösségi platformok az algoritmusalapú hírfolyam bevezetése felé haladnak. Ennek két oka van. Először is, a platformok állítása szerint ez javítani fogja a közösségi médiát használók élményét a platformon azáltal, hogy a számukra releváns, szakértői értékelésen átesett és a saját közösségi köreikben népszerű tartalmakat helyezi előtérbe. Másodszor, maguk a közösségi platformok bevételre tehetnek szert azáltal, hogy a márkáknak díjat számítanak fel az üzeneteik megjelenéséért.

A három dolog, amire itt nagyon oda kell figyelni:

Láthatóság. A vállalkozások láthatósága minden eddiginél alacsonyabb a közösségi hírfolyamban. A médiahálózatok és a médiakiadók nagyobb láthatóságot kapnak.

Költségvetés. A költségvetéseket ugyanúgy a közösségi befektetésekre kell irányítani, mint ahogyan sok vállalkozás a tévéreklám vagy a nyomtatott reklám költségvetését is az év során.

Alkalmazkodás. Ügyeljen arra, hogy közösségi médiás hirdetési tervét folyamatosan kiigazítsa. Használj olyan formátumokat, amelyek működnek nálad, fektess be új innovációk kipróbálásába, és mindig győződj meg arról, hogy tanulsz a tapasztalataidból.

A digitális marketing már nem egy hiánypótló iparág. A marketingtevékenységek szerves részévé vált minden iparágban, hogy bevonja az érdeklődőket, forgalmat generáljon, és minőségi leadeket hozzon létre.

Aukció kontra fix

Kétféle formátumban helyezhetsz el közösségi médiás hirdetéseket. Az egyik formátum az aukción alapuló, a másik a fix alapú. Nézzük meg az egyes formátumokat különböző címszavak alatt.

Közösségi. A közösségi térben az aukciós alapú hirdetések az egy tetszikre jutó költség, az egy elköteleződésre jutó költség, a rajongószerzésre jutó költség vagy a konverzióra jutó költség alapján számolhatók fel. A fix közösségi médiás hirdetési elhelyezések általában a megjelenésenkénti költség körül mozognak. Ezeknél fix árat számítanak fel, és nem versenyezel más márkákkal. Lényegében egy fix hirdetési darab lehet egy banner vagy egy kezdőlap-átvétel, míg egy aukción alapuló hirdetési darab megjelenhet a hírfolyamban, de versenyezhet három vagy négy olyan tartalommal is, amelyek mind ugyanazt a célközönséget keresik. Nagyobb elérést és jobb konzisztenciát érhet el az aukciós alapú hirdetéseivel, ha közvetlen tartalmú szöveggel rendelkezik, ha gondoskodik arról, hogy a relevanciája abszolút csúcsminőségű legyen, és hogy a tartalma tökéletesen legyen elkészítve.

Keresés. A kereső hirdetések nagyrészt aukciós rendszeren alapulnak. A megfelelő kulcsszavak meghatározása, annak biztosítása, hogy tartalmad ne legyen félrevezető a célközönség számára, és hogy az általad használt képek jól elkészítettek és jól nézzenek ki, segíteni fog abban, hogy magasabb relevancia-rangsorolást érj el az egyes keresőplatformokon, amelyeken a hirdetéseidet elhelyezed. A rögzített formátumok itt egy kicsit ritkábban fordulnak elő.

Megjelenítés. A display hirdetéseknél a fix elemek közé tartozhatnak a honlapátvételek, a felhőkarcoló hirdetési egységek, a bannerek vagy az oldalközépi egységek. Ezeket általában fix áron tárgyalják ki magukkal a médiatulajdonosokkal. Tehát például, ha a perezhilton.com-on szeretnél egy home-page takeover-t futtatni, akkor bármelyik oldalt megjelölheted az egyéni márkáddal, és ezért fix díjat szabnak meg. Ha viszont Google Display kampányt futtatna, akkor az aukciós alapon történne a Google-hez tartozó weboldalak széles skáláján. Ha tehát tisztában vagyunk a formátumvásárlás két különálló típusával, akkor ennek megfelelően állíthatjuk be az üzenetünket.

Médiafelületek. Egyes egyes médiaközpontok aukciós alapú formátumban számolnak fel, attól függően, hogy hány webhely tartozik az adott médiakonglomerátumhoz. A rögzített térben egyre népszerűbb a natív hirdetés. Ez olyan hirdetés, amely lényegében a régimódi, hirdetésalapú tartalom digitális változata, amely a médiaoldal rendszeres tartalmának hírfolyamában helyezkedik el.

Bloggerek és influencerek. Itt nem igazán van aukción alapuló rendszer; ez nagyon is egy fix árakat tartalmazó díjszabás. Néhány blogger talán 200 vagy 300 dollárt kér egy olyan tweetért vagy Instagram-posztért, amely a termékedet támogatja. Legyen tisztában a nyilatkozattal, ha a fizetett promóciónak ezt a bizonyos módszerét követi.

Facebook-formátumok

A Facebook-hirdetés három helyen jelenik meg:

Közösségi hírfolyam. Az ismerőseik és családtagjaik posztjait böngésző fogyasztók közösségi hírfolyamában a Facebook lehetőséget kínál a márkáknak, hogy üzeneteiket a hírfolyam tartalma közé illesszék be.

Facebook Display. A Facebook display hirdetések nagyrészt a Facebook jobb oldalán jelennek meg.

Facebook hálózat. A Facebook hozzáfér a partner márkák, médiakiadók és mobilalkalmazások hálózatához. Az itt megjelenő hirdetések lényegében a Facebookon kívül, de a Facebook hirdetésvásárlási folyamatán keresztül jelennek meg.

A Facebook hirdetési formátumok esetében nagyon fontos, hogy minden egyes hirdetéselhelyezést egy hirdetési célhoz rendeljen. Ez segít abban, hogy a legjobb elérést, relevanciát és elkötelezettséget érje el a tartalma számára. Kövesse az egyes hirdetési formátumokhoz tartozó egyedi irányelveket, hogy biztosítsa Facebook- vagy éppen Instagram-hirdetésének sikeres elhelyezését a Facebook platformon keresztül.

Twitter-formátumok

A Twitter is elkezdte a közönség meglátásai alapján rangsorolni a tartalomkiszolgálást. A szponzorált tartalom megelőzi a tartalmat ebben az algoritmusban. A Facebookhoz hasonlóan a formátumokat is úgy alakították ki, hogy igazodjanak az üzleti célhoz. A formátumok közé tartoznak:

Promoted 280 karakter. Ezek tisztán szövegalapúak. Ahol lehetséges, tartalmazzon linkeket, más felhasználók @ említését és hashtageket a kampányához.

Összefoglaló kártyák. Az összefoglaló kártyák a weboldal tartalmának előnézetét tartalmazzák egy rövid leírással és egy képpel. Ezek egy cselekvésre hívó gombot is használnak.

Képes kártyák. A képkártyák egyetlen képet vagy képgalériát tesznek lehetővé, attól függően, hogy mi a tartalmi cél.

Játékos kártyák. A lejátszókártyák lehetővé teszik az audio, videó és élő közvetítéses tartalomformátumok megjelenítését.

Termékkártyák. A termékkártyák egy terméket és a legfontosabb részleteket mutatják be, egy rövidített linkkel, hogy hatékonyabban konvertálja közönségét.

Leadgeneráló kártyák. A lead-generáló kártyák nagyszerű eszközök a felhasználói adatok rögzítésére közvetlenül egy tweetben.

Mobilalkalmazás-kártyák. A mobilalkalmazás-kártyák egy alkalmazás összefoglalóját és egy letöltésre hívó gombot mutatnak. Ezeket iOS vagy Android telefonokra lehet szabni.

Instagram-formátumok

A Facebook tulajdonában lévő Instagram platform nagyszerű hirdetési formátumokat vezetett be, amelyek segítségével a tartalmak több rajongóhoz juthatnak el.

Mindig győződjön meg róla, hogy összekapcsolja Facebook- és Instagram-fiókját, mielőtt bármilyen Instagram-hirdetést aktivál.

Az Instagram-hirdetések néhány hivatalos célja az alkalmazás letöltése, a videónézettség vagy a weboldalra való kattintás.

Az Instagram emellett a Facebook hirdetéskezelőjébe dolgozott, igazán hatékony célzási eszközökből is profitál, hogy biztosan hatékonyan célozhasson.

Google és YouTube

A Google tulajdonában lévő YouTube számos hirdetési formátumot kínál a közösségi média marketingesek számára. Ezek segítenek abban, hogy videótartalma több megtekintést érjen el. E formátumok közül néhányat említhetünk:

Google Ads for video. Ezek lehetővé teszik a pre-roll tartalmak és a lekérhető videók megjelenítését.

Többféle aukciós formátum. Ezek lehetővé teszik, hogy az Ön videotartalma lényegében mások videotartalmaival versenyezzen a Google Display Networkben.

Rögzített formátumok. Ezek közé tartoznak a bannerhirdetések és az oldalközépi egységek.

Célzás. A nagyszerű célzás a Google Ads panelen keresztül történik.

YouTube-formátumok

A tartalomforgalmazók számára elérhető néhány YouTube formátum:

In-Search. Az In-search kiemeli az Ön videóját a YouTube keresőkifejezések között. Ezáltal a videója kiemelkedik az összes versenytársa közül.

In-Display. Az In-Display szponzorált elemként jeleníti meg videóját a jobb oldali Javasolt videók panelen.

In-Stream. Az In-Stream hirdetések, más néven pre-rollok egy másik videó előtt előzetesként játszódnak le. Ezekbe beépíthető egy call-to-action overlay lábléc is, amely a videó lejátszása közben jelenik meg.

In-Slate. Az In-slate videohirdetések a videó lejátszás végén javaslatként jelenítik meg az Ön videóját.

Az aukciós formátummal más hirdetőkkel versenyez a hirdetési helyért, ezért ügyeljen arra, hogy beállítsa a maximális megtekintésenkénti költséget vagy a megjelenésenkénti költséget. Próbáljon meg túllicitálni más hirdetőket, hogy tartalma az övék előtt jelenjen meg. De ügyeljen arra, hogy szemmel tartsa a tartalom-marketing költségvetését, nehogy ezek a költségek kicsússzanak a kezéből.

A YouTube fix előfizetéses formátumai

A digitális hirdetési formátumokat általában közvetlenül a YouTube értékesítési képviselőjénél foglalják le display inventory-ként. Fontos megjegyezni, hogy ezek a fix készletű formátumok az Ön országára lokalizálhatók, így a nyelvet az Ön tartózkodási helye alapján változtathatja meg. Ez azt is jelenti, hogy a YouTube számos különböző régióban továbbértékesítheti ezt a formátumot.

Google-formátumok

Az egyéb aukciós formátumok közé tartozik a keresési csatornán belüli marketing. A Google keresőmarketinggel a keresőhirdetés a keresési eredményekben jelenik meg a kulcsszavakra és a közönségre tett licitálással. Ezekért a keresőkifejezésekért lényegében a helyezés tekintetében fizetnek. Demográfiai, kulcsszó és aukciós licit alapján is célzottan jelennek meg. A célzás és az optimalizálás fontos ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki a költségvetéséből.

A Google egy dinamikus partneroldalakból álló hálózatot is kínál, amelyen display hirdetéseket lehet elhelyezni. Ezek lényegében mozgóképek, amelyek egy cselekvésre hívó bannerrel rávesznek arra, hogy kattintson át a kívánt célpontra. A Google display hirdetések mind kontextuális, mind egyedi elhelyezésekkel jelennek meg a Google Display hálózaton. Így a hirdetése automatikusan megjelenhet, vagy manuálisan kiválaszthatja azokat az oldalakat, amelyeken megjelenik. Ezek a hirdetések a Google Hirdetések kezelőjén keresztül kerülnek elhelyezésre. A célzás és az optimalizálás itt fontos, hogy nyomon követhesse a költségvetését, és megbizonyosodjon arról, hogy azt hatékonyan költi el.

LinkedIn-formátumok

A LinkedIn elsősorban két hirdetési formátumot kínál a tartalommarketinghez. Ezek a szöveges hirdetések és a szponzorált frissítések. Mindkettő a LinkedIn önkiszolgáló hirdetési platformján keresztül érhető el. A LinkedIn a Facebookhoz hasonló algoritmikus hírfolyamot is működtet, ami azt jelenti, hogy a kiadóknak valóban szponzorált fizetéssel kell kihasználniuk a frissítéseiket, hogy nagyobb elérést és elkötelezettséget érjenek el a közönségükkel.

Szöveges hirdetések. Ezek olyan display hirdetések, amelyek a profiloldalak mellett futnak. Ezek tartalmazhatnak egy képet és egy sor szöveget. Általában mindig tartalmazniuk kell egy cselekvésre való felhívást.

Szponzorált frissítések. A szponzorált frissítések olyan tartalmak, mint például egy magánszemély vagy egy vállalkozás cikkei vagy bejegyzései, amelyeket szponzorálni lehet és több felhasználó hírfolyamába lehet tolni. Ezek nagyon hasonlítanak a Facebook promóciós posztjaihoz. A LinkedIn által használt hírfolyam neve Pulse.

Snapchat formátumok

A Snapchat hirdetési formátumait egy kicsit nehezebb aktiválni. Az ezzel kapcsolatos információk megtalálása kihívást jelenthet, mivel jelenleg nincs önkiszolgáló lehetőség a márkák számára. Az árak fix áras modelleken alapulnak, és a hirdetéseket közvetlenül a Snapchat értékesítési képviselőjénél kell elhelyezni. A médiában már megjelentek olyan árak, amelyek 35 000 font és 750 000 dollár között mozognak a 24 órás reklámelhelyezésekért.

Néhány ezek közül a formátumok közül:

Discover interstitials. A márkáknak a platform hír- vagy Discover-szekcióján keresztül elhelyezett interstitial-okat a mobil interstitial-formátumokhoz hasonlóan kezelik.

Szponzorált szűrők. A szponzorált szűrők egy elkötelezettség-orientált és nagyon innovatív formátumot jelentenek a felhasználók számára. A szponzorált szűrő lényegében egy egyedi dizájn, gyakran grafikák és videók kombinációja, amellyel a felhasználók kapcsolatba léphetnek, hogy létrehozzák a képek és videók saját verzióit. Ezek igazán szórakoztató és újszerű módját kínálják a bevonódásnak; azonban nagyon költséges lehet.

Szponzorált történetek. A szponzorált történetek egy márka tartalomfolyamát adják hozzá a felhasználók organikus hírfolyamához. Ezáltal nincs szükség arra, hogy bárki is kövesse Önt, és az Ön tartalma egyenesen a hírfolyamukba kerül.

Pinterest-formátumok

Jelenleg csak egyféle fizetett promóciós formátum létezik a Pinteresten. Ez a szponzorált pinek, amely e-kereskedelmi szempontból nagyszerű formátum a forgalom növelésére, mivel ehhez a formátumhoz tartozik egy Vásárlás gomb is.

Reddit-formátumok

A Reddit promózott posztokat és szponzorált linket kínál a platformon lévő szálhoz. Ez elhelyezhető akár a Reddit kezdőlapján, akár egy dedikált subredditen belül. Az Ön költségvetése és a megjelenési/gyakorisági korlátok határozzák meg, hogy a szponzorált témát milyen gyakran nézik meg. Nagyon fontos megjegyezni, hogy bár ez egy fizetett elhelyezés, és a Reddit természete a fel- és leszavazások, a fizetett elhelyezésed a tervezett oldal tetején marad, függetlenül attól, hogy hány leszavazást kap. Ez remekül alkalmas arra, hogy növelje márkaüzenete láthatóságát a Reddit valamelyik alredditen vagy a főoldalon.

Tumblr-formátumok

A Tumblr szponzorált posztjai lehetővé teszik a kiadók számára, hogy egy önkiszolgáló platformon keresztül érjék el a célközönséget. Ez a célközönség hírfolyamán aktiválódik. Alapvetően a tartalom lehet szöveges, kép- vagy GIF-alapú, a GIF-ek hihetetlenül népszerűek a Tumblr platformon. A célzás hashtagek segítségével helyezhető el a platformon.

Fizetett formátumok

Különböző mechanizmusok léteznek, amelyekkel a közösségi tartalmak népszerűsíthetők:

Fizetett közösségi hirdetések. Ez azt jelenti, hogy a tartalma vagy üzenete bekerül a célközönség közösségi hírfolyamába. A fizetett közösségi hirdetéseket általában önkiszolgáló platformokon keresztül aktiválják.

Fizetett keresés/megjelenítés. Ezek olyan hirdetési formátumok, amelyek általában egy adott weboldal keresési hírfolyamában vagy digitális hirdetési formátumú készletben jelennek meg, például MPU, skyscraper vagy banner formátumban. A keresőhirdetés általában a keresési kifejezésekben a találatok legelejére felnyomott, kiemelt keresési találatként jelenik meg.

Fizetett szindikáció. Ez az, amikor szerkesztőségi tartalmat használnak fel hirdetési céllal. Segít abban, hogy az Ön márkája vagy üzleti célja szélesebb körben és egy elkötelezett média-kiadói közönséghez jusson el.

Fizetett bloggerek/befolyásolók. Ilyenkor márkaüzenetét vagy üzleti célját egy kulcsfontosságú influencer vagy blogger platformjain vagy csatornáin keresztül helyezi el. Ezen a téren mérlegelnie kell, hogy mennyit kell bevallania ahhoz, hogy megfeleljen a helyi reklámszabályozó hatóságnak. Mindent, amiért fizetett, be kell jelenteni.

Hirdetésblokkolók

Amikor ezeket a hirdetési formátumokat mérlegeli, fontos megjegyezni a reklámblokkolók megnövekedett használatát. A reklámblokkoló egy olyan szoftver, amely megakadályozza, hogy a keresési és megjelenítési hirdetések megjelenjenek a felhasználó telefonjának vagy asztali számítógépének weboldalain.

Sok médiatulajdonos és médiakiadó nagymértékben támaszkodik a display hirdetésekből származó bevételekre, és a hirdetésblokkolók használata megakadályozza, hogy ezeken az oldalakon bevétel keletkezzen. Ez vezetett a natív hirdetések térnyeréséhez, amelyeket a reklámblokkoló nem képes észlelni vagy blokkolni.

Példa: BuzzFeed

A médiakiadó, a BuzzFeed a natív tartalomformátumok vezető online kiadója. Tulajdonképpen az egész üzleti modelljét úgy állította át, hogy kizárólag a natív hirdetésekre támaszkodik. Láthatja, hogy a hírfolyamban (lásd a "Natív tartalom - a reklámblokkolók elleni küzdelem" című diát) a natív hirdetések egyértelműen natív hirdetésnek vannak nyilvánítva, de a bennük rejlő tartalom minősége olyan magas, hogy még mindig nagyszerű kattintási elkötelezettséget és elérést érnek el a célközönség körében. Ez egy nagyszerű példa arra, hogyan lehet leküzdeni egy olyan problémát, mint a hirdetésblokkolás a tartalompromóciós stratégián belül.

Natív tartalom

A médiatulajdonosok a natív tartalom mögötti elfogadási és együttműködési folyamatot mozgatják, és mindenki számára helyet találnak az asztalnál, beleértve a kreatív ügynökségeket is. Úgy vélik, hogy a legjobb megoldás az, ha mindenki beleszól a kreatív folyamatba.

Vegyük például a márkamarketingeseket. Hasonló érdekeik és marketingcéljaik vannak, mint a médiakiadóknak. Ha mindkét nézőpontot be tudjuk vonni, és a kreativitás egy-egy elemét is be tudjuk vonni minden érintett ügynökségtől, akkor minden sokkal jobban működik, és integráltabb terméket, valamint jobb eredményeket érhetünk el.