Szóródó anyagok beszerzése és szállítása

A szóródó anyagok beszerzése kiváló minőségű alapanyagokat, szállítása pedig különleges odafigyelést és bánásmódot igényel. Építőipari, vagy háztartási felhasználásra egyaránt igénybe vehető szolgáltatásról van szó, ahol a szállított áru lehet feldolgozásra váló alapanyag, de akár lehet tulajdonképpeni késztermék is. Az első esetben a szállított pl.: sódert, vagy homokot további anyagokkal keverve vegyítik, hogy megfelelő szilárdságú és minőségű, felhasználható építőanyag, vagy kötőanyag váljék belőle. Tapasztalatok alapján ez igényli a legnagyobb mennyiséget. A második esetben, amikor gyakran lakossági felhasználásra kerül sor, a pl.: kavicsot, vagy földet a tervezett felhasználás helyszínére szállítva és szortírozva az azonnal betölti végleges funkcióját, a példánál maradva – egy járható kerti ösvény ágyazásául szolgál, vagy a füves pázsit alapjául. Ilyen irányú – és egyre népszerűbb Fuvar-oda – felhasználás esetén a komposzt szállítása is szóba jöhet természetesen.

Anyagminőség és származás

Természetesen a legjobb minőségű szemcsés, vagy szóród anyagokat egyenesen a lelőhelyéről szállítjuk le, vagyis a bányákból. Ez az eljárásmód garantálja az eredete alapján szavatolt és bevizsgált minőséget és szemcseméretet egyaránt. A több, mint három évtizedes beszerzői és szállítói tapasztalat lehetőséget nyújt az egyedi árazás mellett a legkülönfélébb vevői igények magas szintű kiszolgálására.

fuvar-oda

Akár végső felhasználásra (is) kész anyagok

 • termőföld:
  Fontos tudni, hogy a föld minősége sok mindent befolyásol.  Függ tőle, hogy mennyi vizet képes tárolni, meghatározza a légáteresztő képességét, valamint hogy milyen mértékben képes egyéb tápanyagok felhalmozására. A szükséges mennyiség megállapításához segítséget nyújthat a következő arányszám (ami csak becslés, de jó közelítést ad a várhatóan szükséges földmennyiség megállapításához):
  Hozzávetőlegesen egy köbméternyi termőföld tíz centiméter vastagon elterítve körülbelül tíz négyzetméternyi terület befedésére elég.

  • natúr föld: területek feltöltésére és füvesítendő részek talajának javasolt.
   Ezt darálhatják is (>>>darált föld), ami pár centiméter átmérőjű rögöket eredményez, de a rögöket tovább is rostálhatják (>>>rostált föld).
  • trágyás, vagy tőzeges föld: termőképessége miatt előszeretettel alkalmazzák virágos, zöldséges-, vagy gyümölcsös kertek talajának feltöltésére.
  • komposzt: mint az említett eljárások során keletkező humuszos állagú melléktermék, ami nagy szervesanyag tartalommal bír.
 • kavics:
  • osztályozott kavics (méret szerint):
   Előszeretettel alkalmazzák őket díszítés gyanánt, például kertek, udvarok díszítéséhez, fák, bokrok és sövények alá díszítésként, nagyobb méret esetén utat, és kocsibeállók burkolására.
  • kulékavics:
   Jó vízelvezető tulajdonsága miatt ideális kocsibeállók és utak burkolására is.
 • murva:
  A leggyakrabban dolomit, vagy mészkő anyagú murva színe többnyire fehér, vagy sárga, de szürkés árnyalata is előfordul. Kisebb szemcseméretű darabjait térkövek ágyazására használják, míg a nagyobb darabokkal díszíteni is szoktak ház járdákat, beállókat, illetve utak süllyedést gátló töltőanyagaként is kiválóan helyt áll.
 • bazalt:
  A vulkanikus eredetű zúzott kő, vagyis bazalt színe szürkés, illetve fekete. Tulajdonságai miatt a murváéval megegyező területeken használják, viszont nagyobb a teherbírásuk. Díszítési célzattal a színe alapján döntenek mellette, vagy éppen a murva mellett. Kisebb szemcseméretű darabjai így kiválóak térkövezés ágyazása gyanánt.
 • homok:
  A mosott, finomszemcsés változatát általában kertek, óvodák, iskolák és játszóterek homokozójában használják, amit jellegzetes színe alapján sárga (vagy bánya) homoknak is hívnak.