Ruha tisztítás nélkül

Napjainkban ritkán merül fel az, hogy a ruha tisztítás nélkül, vagyis koszosan kerül fel valakire. Bár az élet hoz olykor cifra példákat, ilyen apró balesetek azért előfordulhatnak mindannyiunkkal. Világos, hogy ott, ahol a ruha tisztítás nem része a hétköznapoknak, ez nehezen fog menni. Hajléktalanként ez komoly kihívás, de ők kaphatnak hathatós segítséget ehhez. Játszadozó, csintalan gyermekek, kamaszok esetében is gyakrabban előfordul, hogy a napi ruha tisztítás egyszerűen kimarad, de nem feltétlenül készakarva, hanem mert a gyermek még nem fektet rá elég hangsúlyt. Gondoskodó édesanyjának meg pont elkerülte a figyelmét, hogy a gyerkőc már napok óta azt a néhány ruhát váltogatva hordja, minden tisztítás nélkül.

ruha tisztítás

A ruha tisztítás szükségessége

A ruha tisztítás nem azért kell, hogy mindig minden csillogjon, mert ezt az igényességet és gondosságot nem a korszellemhez igazodó éppen aktuális divat szabályozza. Sokkal inkább az egyén belső elhatározásának függvénye, ahol belső gondolatvilága, annak állapota kivetül a környezetére, s ha belül tiszta és ép minden, kívül is jó eséllyel az lesz. Az „amint bent, úgy kint” elv itt is nagyon működik, melynek oka a társadalmi beidegződés, hogy tömegek hajlamosabbak elsőre a külső alapján ítélni, a döntő az első benyomás – mondják. Igaz ugyan, hogy a ruha tisztítás lehetővé teszi, hogy valaki jobbnak és szebbnek mutassa magát, mint amilyen, tehát erős marketing eszköz a tiszta, jó öltözet. De ettől még igaz a dolog túloldala is, miszerint „nem a ruha teszi az embert.” Valahol a két véglet között húzódhat az igazság , ha már a ruha tisztítás lehetőségeit boncolgatjuk. Az azonban vitán felül kell álljon, hogy a tisztasággal – még ha felszínesen is – de higiénia párosul, ami ismét csak egy jó sugallat kívülről nézve. Meglepő és kellemes érzés, mikor olyan ember mellett megyünk el az utcán, akinek öltözéke se nem új, se nem divatos, mégis – tiszta ruhaneműjének kellemes illata mászik az orrunkba és felfigyelünk rá. Világos, hogy itt határozottan nem a parfümök és dezodorok illatát érezzük, hanem a gondosság és a tisztaságra való igény kellemes elegyét.

Ruha tisztítás a harmadik évezredben

A ruha tisztítás lehetséges eszközparkja és tisztító anyagai már nagyon széles palettával rendelkeznek ahhoz, hogy a legkülönlegesebb vevői igényeket tudják gyorsan és a legszélesebb körben kielégíteni. A vegytisztító eljárások segítségével a folteltávolítás nagyon hatékony eszköz, mely kis túlzással, de alkalmazza az elmúlt, durván fél évszázad vegyészeti kutatásainak eredményeit is, legalábbis egy részét azoknak. Ezekkel az eljárásokkal a ruha tisztítás folyamatát megkönnyíti, hogy nem kell mindent gépben kimosni, hanem lehetőség van kisebb foltok és szennyeződések esetén lokális, vagyis helyi folttisztító eljárások „bevetésére” is. Ez megkíméli a ruhát egy teljes mosási és talán még egy szárítási folyamattól is, nem beszélve arról, hogy lényegesen gyorsabban végeznek az egésszel és a ruha színét sem fakították órákon át. Az már csak hab a tortán, hogy bizonyos tisztítószerek már környezetkímélők, sőt vannak már bio-tisztítószerek. Soha sem szabad azonban elfelejteni, hogy a ruha tisztítás is egy szakma, ami nagy tapasztalatot halmozott fel az évszázadok során, kiegészítve a huszadik század legmodernebb vívmányaival. Vagyis: ha otthon nem birkózunk meg egy mosási feladattal, mert mondjuk a szóban forgó ruhanemű anyaga, vagy éppen a színe nagyon kényes, esetleg  a benne lévő biléta eleve vegytisztítást javasol, akkor inkább kérjünk tanácsot egy tisztítói tapasztalattal rendelkező szakembertől.