Nyúlketrec

A nyúlketrec lakója, avagy a nagy találkozás

Életem egyik nagy élménye volt, amikor a híres antropológus, Kiszely professzor otthonába látogathattam. Az akkor már nem fiatal, ám igen fiatalos professzor egy budavári lakásban élt feleségével, és egy tündéri törpenyúllal. Amíg mi kávéztunk, beszélgettünk, az interjút készítettük, a nyuszi békésen ücsörgött a professzor széke alatt, ám ha felállt valamiért, ügetett utána. Hűségesen követte mindenhová, ahová csak ment a lakásban.

Aztán amikor hazaérkezett a professzor felesége, és leült dolgozni, a nyuszi a gazdasszony széke alá ült, és onnan figyelt minket. Mikor elunta a várakozást, és azt, hogy senki nem foglalkozik vele, elügetetett, majd előkerült egy nagy – legalábbis hozzá képest nagy – pöttyös labdával. A nyúlketrec mellett volt egy kosár, tele játékokkal, ami mind a nyuszié volt. Ám a professzor elmondta, hogy a kis tapsifüles leginkább a labdáért rajong a sok-sok játék közül, ráadásul profi módon tud focizni is.

Ezt később a nyuszi be is mutatta. Igaz, nem a lábacskáival rúgta, hanem az orrával lökte a labdát, de teljesen profi módon volt képes cselezni is vele. Imádta, ha valakit rá tudott venni, hogy focizzon vele, képes volt folyamatos bökdöséssel és a labda láb alá gurításával kiharcolni magának a játékot. Aztán persze gyorsan el is fáradt az apró jószág, ilyenkor fogta magát, és lefeküdt aludni.

Nyúlketrec és szabadság

Alvóhelye a nyúlketrec egyik sarkában volt, ahova szabadon járt ki és be. Sose volt zárva a ketrec ajtaja, és az okos nyuszi pontosan tudta, hogy az az ő helye. Ott volt az alvó sarka, a kis nyuszivécé, a szénatartója, és a nyúlketrec mellett a tálkái étellel, vízzel.

Elképzelni nem tudtam, hogy egy nyúl ilyen okos lehet, de a professzor sokat mesélt ezekről az édes, bájos kinézetű kis jószágokról. Tőle tudtam meg, hogy a nyulak nagyon könnyen nevelhetők, igen okos és intelligens állatok. A szobatisztaságra nevelés is viszonylag gyors folyamat, de arról is le lehet őket nevelni, hogy minden megrágcsáljanak. Pontosan tudják, hol a helyük, és ha minden alaptudást elsajátítanak, a ketrecet sem kell bezárni, ugyanis nem fog mellé piszkítani a nyuszi, és nem fogja megrágcsálni a bútorokat sem. Nem lesz veszélyben a tapéta, de az elektromos vezetékek sem. Onnantól kezdve a nyúlketrec inkább otthon a nyuszinak, mint ketrec.

Nyúlktrec nyuszival

Persze mindehhez sok türelem, odafigyelés, és következetes, szeretettel teli nevelés kell, de megoldható, hogy a nyúlketrec ne börtön legyen a nyuszi számára, hanem sokkal inkább otthona, kényelmes pihenő- és búvóhelye, ahova azonban szükség vagy veszély esetén akár be is zárható az apróság. Aki még nem tapasztalta, hogy mennyi mindenre megtanítható egy nyuszi, legyen az törpe, vagy normál méretű, lógó vagy álló fülű, az elképzelni nem tudja, milyen intelligensek, okosak ezek a kicsi állatok, és milyen hűséges, szerető társai tudnak lenni egy embernek.