A látás hónapja

Hazánkban a statisztikák szerint másfél millió ember szorul valamilyen látás korrekcióra és mégsem megy el szemészhez. Lehet azért, mert a látás romlása olyan fokozatos, hogy egyszerűen nincs tudatában a csökkent látásélességének. Az is lehet, hogy nincs a közelében szemészet, nem tud róla, vagy egyszerűen tart tőle. Az ember látóizmai negyven-ötven éves korára elfáradnak és csökken a szem alkalmazkodóképessége. Ez okozza az időskori rövidlátást, kezdetben csak egy-két dioptriát, ami felemelkedhet akár három dioptriáig is. Aki csak idős korában szembesül először ezekkel a tünetekkel, könnyen lehet, hogy idegenkedni fog az orvosi vizsgálattól. A látás hónapja alkalmából minden évben ingyenes látásellenőrzéssel és szaktanácsadással várják az ország több száz optikai üzletében az érdeklődőket. A cél a tudatosság növelése és népszerűsíteni a rendszeres szűrési vizsgálatokat, illetve felhívni fontosságukra a lakosság figyelmét.

Látás hónapja az eOptika üzletében

Október a látás hónapja

Azt gondolná az ember, hogy a látás olyan alapvető érzékszerv, amelynek romlása elsődleges fontosságú minden embernek. Miért van mégis az, hogy sokan csak kevés figyelmet fordítanak rá? Szinte minden drogériában kapható pár dioptriáig ilyen olyan kész keretes szemüveg. Van, aki megelégszik annyival, hogy ezeket próbálja. Ám, ha az illető szemének sokkal összetettebb az állapota, ez lehet, vajmi keveset sem segít. Ha sosem mérték pontosan a dioptriaszámát, csak találomra vesz szemüveget, a nem megfelelő élesség pedig akár tovább ronthatja a látását. Ha pedig nem egyszerű rövid, avagy távollátás okozza a gondot, sokkal érdemes a látás hónapja programján részt venni, hogy kiderítsük, mi a pontos állapotunk. Ha csak egyszer megyünk el egy évben szemészhez, legyen az október a látás hónapja. Az évi rendszeresség akkor is fontos, ha panaszmentesek vagyunk, hiszen így mutatható ki és előzhető meg sok szembetegség.

Honnan ered a látás hónapja

A látás hónapja program 2005-ben indult és azóta évente rendezi meg közösen a Magyar Látszerész Szövetség és az optikai szakma. A látás hónapja kezdeményezés Európában is egyedülállónak bizonyult és az évek során egyre többen és többen vesznek részt rajta. Ez a sikeresség is bizonyította, hogy Október, a látás hónapja révén a szakma egységes fellépésével igenis tenni lehet a hazai látáskultúra fejlődéséért. Az igények terén különbség mutatkozik város és vidék illetve idős és fiatal közt is. A látásromlás valamilyen szinten civilizációs betegség is, hiszen a számítógéppel dolgozók és mobilon netezők is viszonylag magas óraszámban néznek közelre, másként használják a szemüket, mint általában az előző évezredekben. A képernyők használatakor megfigyelt másik tény, hogy az ember viszonylag keveset pislog, így szárazabb a szeme. Tavaly nem véletlenül állt a látás hónapja programsorozat középpontjában a szemszárazság, melynek a levegő szennyezettsége vagy a folytonos légkondicionáló használat ugyanúgy okozója lehet.

Látás hónapja: október

A látás hónapja miben segít

A program legegyértelműbb célja a figyelemfelhívás. A látás hónapja minden évben október, hiszen a látás világnapja 2000 óta mindig október második csütörtökje. Ebben a hónapban egy évben egyszer a kampánysorozat emlékezteti a lakosságot a szükséges szűrővizsgálatra és az éleslátás, szemünk állapotának fontosságára. Ez már önmagában egy fontos célkitűzés. Ám a látás hónapja alatt nyújtott szűrővizsgálatok is további előnyökkel járnak. Azon túl, hogy a résztvevők szemük és látásuk általános állapotáról kapnak tájékoztatást illetve országosan a szakma is képet kap a lakosság látásáról, egy egy vizsgálat során fény derülhet nem csupán szembetegségekre. A vizsgálat során felfedezhetők cukorbetegség vagy akár magas vérnyomásra utaló jelek is. Emellett olyan pofonegyszerű, életminőségünket mégis nagyban befolyásoló kellemetlenségeknek is okozóira bukkanhatunk, mint a gyakori fejfájás vagy rossz közérzet. A helytelen látásjavító eszköz viselése vagy egyáltalán a dioptriakorrekció hiánya is okozhat ilyen tüneteket. Érdemes tehát elmenni, hiszen másba nem kerül ebben a hónapban, csak az időnkbe és igazán számos lehetőség áll rendelkezésünkre, ha a látásunk javításáról van szó. Ugyan manapság már a szemüveg egy divattervezők által formált kiegészítő, amit minden formában és stílusban megtalálhatunk, sokan idegenkednek tőle. Félnek, hogy a szemüveg az arcuk markáns kiegészítőjeként előnytelenebb megjelenést ad majd, avagy a rendszeres mozgásban gátolná őket. A kontaktlencse lehet ilyenkor megoldás, mely mára már egyáltalán nem elérhetetlen luxuscikk és rengeteg verzióban vált elérhetővé. Aki tehát érdeklődik és szeretne részt venni a látás hónapja szűrővizsgálatain, októberben keresse fel a megjelölt vizsgálati pontok egyikét, ahol a szemorvosok látásellenőrzést és szaktanácsadást végeznek. A vizsgálat a korrekció megállapításáig tart, azaz amíg meg nem tudják mondani, pontosan milyen látásjavításra lesz szükség a teljes élesség eléréséhez. Ha ne adj Isten a szakember valamilyen szembetegséget talál, úgy további vizsgálatot fog javasolni már a program keretén kívül és szakorvosi rendelésre irányítja a beteget.